Laburisti se suočavaju sa najtežim trenutkom od kada su došli na vlast pre devet godina, priznao je britanski premijer Toni Bler u novogodišnjoj poruci. Ono što još više zabrinjava jeste i upozorenje potencijalnog Blerovog naslednika Gordona Brauna da laburisti mogu osvojiti četvrti mandat samo ukoliko zaista žele da zadrže srce svoje koalicije zajedno. Gordon tvrdi da je prva desetogodišnjica laburista u vladi osigurala novi politički sporazum „sa onima koji imaju razvijene varijacije na naše osnovne teme“.
Blerova novogodišnja poruka, koju je uputio sa odmora u Floridi je sasvim neočkivano objavljena iz štaba laburista, a ne sa Dauning strita, što je potkopalo političku prirodu poruke. On je apelovao na partiju da ostane pribrana i da se suoči sa deficitom na nekim biralištima. „Ovo je najteže vreme za svaku vladu“, objasnio je Bler. „Devet godina na vlasti, i na polovini trećeg mandata – laburisti nikada nisu pre bili u ovoj poziciji“. Britanski premijer je izrazio uverenje da vlada mora nastaviti svoje ponekad nepopularne reforme u oblasti zdravstva i obrazovanja, za koje je rekao da su stavile „pacijente i roditelje u srce ključnih javnih službi“.
Bler je dodao da je činjenica da su laburisti osigurali novi politički konsenzus „postavljajući izazove za progresivne partije kao što je naša“. Mi nismo partija koja je za status kvo, ali bi trebalo konstantno da pokušavamo da poboljšamo život ljudi u našoj zemlji“.