Foto: EPA/ MIKE THEILER

Tešić se 21. decembra našao na listi od 39 fizičkih i pravnih lica kojima su SAD nametnule sankcije.

„Tešić je jedan od najvećih trgovaca oružja i municije na Balkanu i proveo je skoro deset godina na crnoj listi Ujedinjenih nacija (UN) zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u Liberiju“, naveli su krajem prošle godine u američkom Ministarstvu finansija. Sankcije Tešiću su nametnute zbog toga što je u nameri da osigura ugovore o prodaji oružja „direktno ili indirektno podmićivao zvaničnike“. Američko Ministarstvo finansija je dodalo da je on potencijalne klijente vodio na skupocene odmore, plaćao obrazovanje njihovoj deci u školama ili univerzitetima na Zapadu i koristio mito velikog iznosa za osiguranje ugovora.

Kako za Danas kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, činjenica da se Tešić našao na crnoj listi američke administracije neće imati negativne posledice po poslovanje domaće odbrambene industrije.

– Po Tešićevo poslovanje će svakako imati, ali ne i po poslovanje drugih, što državnih, što privatnih firmi koje su registrovane za trgovinu oružjem. Ono što on ne može da proda, moći će neko drugi – kaže Radić.

Prema navodima BIRN-a, Tešićev pravni zastupnik u Americi u februaru angažovao je lobističku firmu Sonoran Polisi Grup, za koju su američki mediji spekulisali da je bliska administraciji aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Kako je pisao portal KRIK, na crnoj listi su se našle Tešićeve kompanije „Partizan Tech“ i „Tehnoglobal Systems“ u Beogradu, kao i dve kiparske kompanije preko kojih, kako se navodi, pregovara o prodaji oružja i finansira političare – „Gravit Limited“ i „Charso Limited“. Sankcije podrazumevaju zamrzavanje Tešićevih sredstava u SAD i zabranu američkim građanima da sa njim posluju.

Sankcije koje je Tešiću uvela američka administracija, nisu prve takve mere sa kojima se susretao. NJega su 2003. godine Ujedinjene nacije stavile na listu zabrane putovanja zbog sumnji da je prekršio sankcije na uvoz oružja koju je ova međunarodna organizacija nametnula Liberiji. Prema pisanju Insajdera, UN su 2003. pokrenule istragu zbog oružja nađenog u Liberiji, u koju je, zbog građanskog rata i brojnih ratnih zločina nad civilima, izvoz bio zabranjen. Tokom istrage je utvrđeno da je Tešićeva firma Temeks oružje koje je prema dokumentaciji o izvozu bilo namenjeno Nigeriji u stvari završilo u Liberiji. Kako je u tom trenutku firma Temeks pripremala isporuku oružja u Kongo u UN su se probudile sumnje da će i to oružje završiti u Liberiji zbog čega su i stavili Tešića na listu za zabranu putovanja. NJegovo ime nalazilo se na toj listi skoro punih deset godina, kada je odlukom UN skinut sa liste.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dodelio mu je diplomatski pasoš. Savet za borbu protiv korupcije otkrio je 2015. godine da Tešić iznajmljuje državnu vilu u Diplomatskoj koloniji u Beogradu.

Danas je pokušao da kontaktira Slobodana Tešića, ali u toku jučerašnjeg dana nismo uspeli u tome.

Bliskost sa SNS

Prema navodima KRIK-a Slobodan Tešić je veoma blizak Srpskoj naprednoj stranci. NJegova ćerka Danijela bila je na listi SNS-a na parlamentarnim izborima 2012. godine, nakon čega se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova. Nakon što je SNS preuzela vlast, piše KRIK, Tešić je 2013. sklonjen sa „crne“ liste UN-a.