Policija u Nišu nema načelnika već tri godine, a na njenom čelu je pomoćnik načelnika Ljubiša Milenković, sa „ograničenim“ ovlašćenjima. Dačić je u tom periodu više puta najavljivao imenovanje načelnika, ali to se nije događalo. I njegova objašnjenja zbog čega su imenovanja izostala menjala su se. Jednom je objasnio da su mu stizali predlozi, a onda negativne reakcije na predloge iz niške PU i Niša, drugi put da „niko ne želi da bude kandidat, jer ga svi ocrne kada čuju da se kandidovao“, a onda da ne može da postavi načelnika jer mu direktor policije Milorad Veljović nije nikoga predložio.

– Po zakonu ministar imenuje i razrešava načelnike PU, a direktor policije ih predlaže uz prethodno mišljenje o kandidatima. Direktor policije Veljović je u ove tri godine tri puta zvanično predložio načelnika niške PU, ali ministar Dačić nije prihvatio nijedan od tih predloga. Dvojica kandidata bili su iz Niša, a jedan iz Beograda – potvrdio je Danasu dobro informisani izvor.

Mada su u niškoj PU nekoliko puta zvanično ocenili da nedostatak načelnika „ne utiče na njeno funkcionisanje“ jer „postoje drugi načelnici i šefovi“, policajci nezvanično kažu da „kriminal raste“, „bezbednost opada“, a „policija nije dovoljno efikasna“.

– V. d. stanje nas stavlja u nesiguran, poslušnički i podanički položaj, jer za sve iole bitnije stvari moramo da zovemo Beograd – kažu oni. Građani su više puta javno izražavali nezadovoljstvo radom policije, kritikujući pre svega „haos“ pri izdavanju ličnih dokumenata, kao i „nedovoljan broj policajaca na ulici“.

Sindikat srpske policije nedavno je ocenio da se zbog v. d. stanja u niškoj PU „problemi gomilaju“, od „nezadovoljstva policajaca“ do „porasta kriminala“.

NSP: Slabija efikasnost bez načelnika

– Ne primećujemo povećanje kriminaliteta u gradu, koji ne suzbija načelnik, već policajci na terenu. Ipak, nedostatak načelnika indirektno se održava na našu efikasnost u radu. Takođe, usporava naše administrativne procedure, pošto načelnik potpisuje “milion” različitih rešenja, od nabavki za policiju do disciplinske odgovornosti. Sada se ta rešenja “šalju” za Beograd ili se čeka da se pomoćniku načelnika “pošalje” ovlašćenje da može da ih potpisuje – kaže za Danas Dragan Zlatanović, predsednik Nezavisnog sindikata policije u Nišu.