Tri predloga nacrta zakona ove sedmice stižu u ministarstva 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predlozi nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije i o zakonu o istopolnim zajednicama ove sedmice biće poslati na mišljenje drugim ministarstava, ističe za Danas Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarka Čomić objašnjava za naš list da će nacrti ovih zakona nakon javne rasprave o kojoj odlučuje nadležni Odbor Vlade Srbije, biti upućeni Vladi kako bi se utvrdili predlozi zakona. Potom bi nacrt zakona, dodaje naša sagovornica, trebalo da se dostavi Narodnoj skupštini koja odlučuje o tome kada će ih staviti na dnevni red.

Najavljeno usvajanje zakona o istopolnim zajednicama izazvao je najveću buru u javnosti. Protiv donošenja ovog zakona su konzervativne partije, Srpska pravoslavna crkva, kao i „212 srpskih intelektualaca“, među kojima su reditelj Emir Kusturica i muzičar Bora Čorba.

Ministarka Čomić je nakon negativnih reakcija, pozvala na dijalog sve koji se protive usvajanju zakona o istopolnim zajednicama, poput SPC, „srpskih intelektualaca“, pokreta Dveri…

– Organizacija društvenog dijaloga je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i javni poziv svim zagovornicima ili protivnicima ideje o zakonu o istopolnim zajednicama ostaje otvoren i zahtev bilo koga zainteresovanog može biti upućen bilo kada, s navodima o sadržaju agende, imenima učesnika i predlogu vremena održavanja. Dijalog se odvija po usvojenim komunikološkim pravilima uz moderatora i prisustvo medija, naglašava ministarka Čomić za Danas.

Nakon protivljenja „212 srpskih intelektualca“, usledila je podrška preko 1.600 umetnika, doktora i novinara usvajanju zakona o istopolnim partnerstvima. Takođe, peticiju da se u Srbiji donese zakon o građanskom partnerstvu kojim bi se regulisala istopolna partnerstva do sada je potpisalo više od 10.000 ljudi.

Sistematizacija

Listu Danas se javila čitateljka negodujući da „skoro pola godine od kako je formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog još uvek nije doneta sistematizacija na osnovu koje bi ministarka Čomić mogla da raspisuje konkurse i popunjava radna mesta“. Na naše pitanje šta se dešava sa sistematizacijom u njenom ministarstvu, Čomić odgovara: „Sistematizacija je akt koji kao predlog daje svako ministarstvo, a o kom mišljenja daju druga ministarstva i vladina tela (DULS i finansije pre svega), koji se nakon datih mišljenja usvaja. Tek tada počinje procedura konkursa i to će se dogoditi nakon dobijanja pozitivnih mišljenja na predlog akta“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.