Trijumf Koraksovog kalendara 1

Sa građanima Valjeva, su razgovarali Vladimir Jokić, kolumnista dnevnog lista „Danas“ i idejni tvorac kalendara, kome je dao i ime, zatim Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“, a osim njih, na sceni su bila i tri dobitnika tradicionalne nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ – ugledni valjevski novinar Dragan Todorović (laureat iz 2013. godine), te ovogodišnji laureati, profesorka Biljana Stojković i radnik i uzbunjivač iz fabrike „Krušik“, Aleksandar Obradović, čiji je dolazak izazvao ogroman aplauz prisutnih.

Trijumf Koraksovog kalendara 2

Dok je Draža Petrović, koji je ujedno bio i moderator skupa, izjavio da je „kalendar sada već postao tradicionalni, i da u Danasu planiraju da on izlazi još sto godina“, Vladimir Jokić je podsetio da je naziv prvog kalendara (za 2018. godinu) bio „Godina Vučića“, prošlogodišnji je štampan pod nazivom „Zlatno doba“, a trenutni ima ime „Nova era“, te da se nada da će se promocije naredne godine održati u potpuno drugačijim društvenim okolnostima, i da će naredni kalendar biti „drugačija slika Srbije“.

Dragan Todorović je evocirao uspomene sa izložbe Koraksovih karikatura u Valjevu pre 20 godina, konstatujući da smo se vratili na početnu tačku, na šta je Biljana Stojković odgovorila da je i pored svega optimista i da veruje da ovakvo stanje neće dugo trajati.

Aleksandar Obradović je govorio o svom slučaju, budući da je ranije u toku dana saznao da mu je produžena suspenzija sa radnog mesta.

Prethodno, promocija Koraksovog kalendara je održana u sredu 22. januara u Vršcu, u zajedničkoj organizaciji sa Udruženjem za promociju kulture, nauke i umetnosti „Tačka susretanja“, a govorili su Jelka Jovanović, novinarka lista „Danas“, sociološkinja Vesna Pešić i pravnica i profesorka Vesna Rakić Vodinelić, dok je razgovor moderirala nezavisna odbornica u skupštini grada Vršca, Dragica Stanojlović.

Trijumf Koraksovog kalendara 3

Zajedno sa uličnom akcijom i tribinom i Nišu 11.1. , gde smo sarađivali sa Medija i reform centrom, kao i internet portalom „Južne vesti“, a govorili su Željko Bodrožić (predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije), Božidar Andrejić („Danas“), Zorica Miladinović („Danas“), Gordana Bjeletić („Južne vesti“) i Zorica Ristić („Medija i reform centar“) to čini januarsku seriju od 3 promocije.

Tokom decembra 2019. i januara 2020. godine, u organizaciji dnevnog lista „Danas“ i pokreta „Novi Optimizam“ održane su promocije Koraksovog kalendara u ukupno 10 gradova – Beograd (13.12.), Zrenjanin (16.12.), Šabac (17.12.), Novi Sad (21.12.), Kragujevac (24.12.), Pančevo (26.12.), Požega (28.12.), Niš (11.1), Vršac (22.1.) i Valjevo (24.1.).

Ove događaje je svojim prisustvom i diskusijom uveličalo ukupno 56 govornika – Biljana Stojković, Janko Baljak, Milena Dragićević Šešić, LJubodrag Stojadinović, Marko Vidojković, Gordana Suša, Ivan Lalić, Đorđe Pavićević, Aida Ćorović, Gojko Božović, Jelena Bogavac, Nenad Makuljević, Željko Hubač, Smiljan Banjac, Aleksandra Popović, Nenad Šebek, Slobodan Georgiev, Miodrag Majić, Nedim Sejdinović, Nela Tonković, Dragoljub Bakić, Željko Bodrožić, Antonela Riha, Nenad Kulačin, Dušan Petričić, Mikloš Biro, Dinko Gruhonjić, Zoran Radovanović, Jovanka Nikolić, Miroslav Miletić, Milan Ćulibrk, Ognjen Radonjić, Vladimir Pištalo, Milan Vlajčić, Nenad Živković, Oliver Tošković, Čedomir Čupić, Bogdan Radovanović, Mile Delić, Gordana Bjeletić, Zorana Ristić,Vesna Pešić, Vesna Rakić-Vodinelić, Dragica Stanojlović, Dragan Todorović, Aleksandar Obradović, novinari i saradnici lista „Danas“ Dragan Eraković, Gordana Nonin, Božidar Andrejić, Jelka Jovanović, Selena Kosorić, Zorica Miladinović, idejni tvorac kalendara Vladimir Jokić, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Dragoljub Draža Petrović, osnivač pokreta „Novi Optimizam“ Branislav Grubački Guta i autor kalendara Predrag Koraksić Koraks.

Pokret „Novi Optimizam“ se zahvaljuje svim učesnicima tribina. Verujemo da smo zajedno sa vama probudili optimizam u gradovima širom Srbije, a pune sale, entuzijazam i želja ljudi da razgovaraju nam pokazuju da energije i želje za promenom u ovom društvu ima, i da vredi da pomognemo u svakom mestu u kojem postoji iskra otpora prema stanju u kome se nalazimo.

Na završnoj promociji u Valjevu premijerno je emitovan spot za pesmu „Bagra“ u produkciji RTV VK iz Kikinde (muzika sa albuma grupe „Teatar“ iz 1995.), sekcija „Pravda za rokenrol“, sa mladom Jovanom Popović, snimljen uz podršku pokreta „Novi Optimizam“, a u kojem se nalaze i karikature Predraga Koraksića Koraksa. Spot možete videti na stranicama Novog Optimizma na društvenim mrežama.

U nastavku se nalazi link na kom možete videti i kratak film o promocijama kalendara u 10 gradova:

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.