Trivan: Izdvojeno još novca za nove merne stanice, životna sredina briga svih nas 1Foto: FoNet/Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Mnistar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da javna rasprava o kvalitetu vazduha u Srbiji pokazuje da smo na putu društvenog konsenzusa o životnoj sredini, ali da zdrav život i životno okruženje nisu mogući ukoliko svako svojim ličnim odnosom i promenom navika ne učestvuje u tom procesu.

Trivan je, na javnom slušanju Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, upoznao prisutne sa merama ministarstva za poboljšanje kvaliteta vazduha koje su u toku, kao i sa dugoročnim merama koje će biti realizovane u narednom periodu.

Pored zakonodavnog okvira, od velikog značaja je precizno utvrđivanje kvaliteta vazduha, zbog čega će ministarstvo u ovoj godini izdvojiti još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica, pored već izdvojenih sredstava koja su upotrebljena za nabavku mernih stanica u Novom Pazaru i Vršcu, istakao je ministar, prenelo je ministarstvo koje vodi.

Protekle godine Ministarstvo je podržalo projekte lokalnih samouprava na osnovu kojih je pošumljeno 280 hektara, a ove godine će dodeliti još 41 milion dinara.

U pripremi je propis na osnovu kojeg će biti omogućena dodela subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila što je paradigma volje države da investira u saobraćaj, rekao je Trivan i najavio da će ministarstvo, imajući u vidu predloge i inicijative zainteresovanih gradjana i asocijacija, razmotriti mogućnosti za uvođenje olakšica onima koji bi se opredelili za vozila na gas.

Predsednica skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je istakla da država ulaže u životnu sredinu.

Navela je primer EPS-a „koji je uložio više od 475,6 miliona evra u ove projekte, ali je Odbor spreman i da radi na daljem poboljšanju zakonodavnog okvira, gde je u izgledu usvajanje više značajnih zakonskih propisa“.

Energetski sektor jedan je od najznačajnijih za stanje životne sredine i kvalitet vazduha, zbog čega energetske kompanije ulažu velika sredstva u ovu oblast, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u svom obraćanju.

Grad Beograd je u odgovoru na pogoršanje kvaliteta vazduha utvrdio plan za smanjenje zagadjenja koji obuhvata 43 mere koje će biti sprovedene u narednih pet godina, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naglasio je značaj učešća građana u realizaciji politika na zaštiti životne sredine, i uspostavljanja dijaloga koji će doprineti jačanju svesti o značaju zdrave životne sredine.

Trivan: Godina početka promena

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je ova godina, godina početka promena u stanju živote sredine i da je oblast prerade otpada i otpadnih voda spremna za investicioni ciklus, saopštilo je Ministarstvo.

Trivan je u razgovru sa ambasadorom Holandije u Srbiji Žil Arno Bešur Pluhom objasnio da je 13 jedinica lokalnih samouprava spremno za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a da su još 32 opštine u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije.

Trivan: Izdvojeno još novca za nove merne stanice, životna sredina briga svih nas 2
Foto: FoNet/Ministarstvo za zaštitu životne sredine

On je ukazao da je posebno dragocena podrška holandske vlade kroz program ORIO na projektu upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu, koji obuhvata kanalizacionu mrežu i neophodnu infrastrukturu za preradu otpadnih voda sa linijom mulja, što je prvi i najznačajniji projekat takve vrste i poduhvat ne samo od lokalnog, već i nacionalnog značaja.

Pluh je za Poglavlje 27 rekao da je ako ne najteže, ono jedno od najzahtevnijih u procesu pridruživanja Srbije EU i da će Holandija podržati i osnažiti proces njegovog otvaranja i primene jer je oblast životne sredine visoko na listi prioriteta kako Vlade Holandije, tako i svih evropskih država. Zajednički je ocenjeno da holandske investicije ne samo što donose kapital već i najsavremenije, inovativne tehnologije koje su dragocene u dostizanju najviših standarda životne sredine.

Na sastanku je konstatovano da se saradnja u toj oblasti može realizovati kroz biznis-forume u koje bi se uključile holandske kompanije koje bi bile spremne da putem javno-privatnog partnerstva investiraju u projekte, kao i kroz razmenu stručnjaka u oblasti zaštite životne sredine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Trivan: Izdvojeno još novca za nove merne stanice, životna sredina briga svih nas”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.