Turoš čusa (Túrós csusza) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Tradicinalno mađarsko jelo koje ima jedinstven, kremast i bogat ukus.

Ovaj specijalitet sprema se sa testeninom, švapskim sirom, slaninom. Mnogima će ovo ukusno jelo biti poznato, kod nas se jede u Vojvodini i susednoj Slavoniji.

Uglavnom se jede kao samostalni obrok, najčešće je to doručak. Ponekad se služi i kao prilog, uz gulaš ili riblju čorbu. Ukoliko ste ljubitelj mađarske kuhinje morate probati ovo fantastično, jednostavno jelo.

Šta nam je sve potrebno:

  • Turoš čusa (Túrós csusza) - recept 21 pakovanje testenine talasaste (široke)
  • 250g prošarane slanine
  • 300-350g svežeg kravljeg sira (sitan)
  • 1 velika pavlaka
  • So, malo bibera

Način pripreme:

Testeninu skuvamo u posoljenoj vodi, procedimo i preko stavimo malo ulja (da se testenina ne bi lepila). Slaninu naseći na kockice, propržiti u tiganju dok ne postane blago hrskava.

U toplu testeninu dodati pavlaku, promešati, potom dodati sir i sve dobro sjediniti, ako je potrebno posoliti i dodati malo bibera, prema ukusu.

Turoš čusa (Túrós csusza) - recept 3Na kraju prilikom  serviranja dodajte finu hrskavu slaninu  i poslužite.

NAPOMENA:

Turoš čusa možete poslužiti uz pileći perkelt, dobar juneći gulaš, riblji paprikaš, napraviti slatku varijantu.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari