Turci su Ram, pod prvobitnim nazivom Ihram, podigli radi osvajanja Panonije. U unutrašnjosti tvrđave otkrivena je pravoslavna crkva, na čijim je temeljima kasnije izgrađena džamija. Nedaleko od utvrđenja, podignutog u blizini antičkog grada Lederate, nalazi se i stari karavan saraj, nastao pre oko šest vekova, koji je jedini očuvani na teritoriji cele Srbije. Vremenom je u blizini nastalo naselje Ram, odakle se skelom prelazi u Banat. Korisnicima skele, kojih je godišnje i po nekoliko hiljada, pažnju obično skrene i tvrđava, koju obilaze bez vodiča, jer za sada nema organizovanih poseta. Namera lokalne uprave je da se tvrđava obnovi, a potom da njen obilazak uđe u redovnu ponudu turističkih agencija.

Pored Ramske, u Braničevskom okrugu na Dunavu je izgrađena još jedna tvrđava, od ukupno šest, koliko ih ima u Srbiji. Rečje o Golubačkom gradu, podignutom na temeljima keltskog naselja. Obnovu ove tvrđave pomoći će Evropska unija, u sklopu programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, kroz projekte „Unapređenje turističke ponude“ i „Revitalizacija Golubačke tvrđave“. Prvi projekat, vredan 127.000 evra, sadrži osmišljavanje trodnevnog turističkog aranžmana, dok se drugi, vredan 80.000 evra, odnosi na rekonstrukciju tvrđave. Nakon obnove, Ramska i Golubačka tvrđava biće spremne za posete gostiju, koji u velikom broju većgodinama prolaze obližnjom Đerdapskom magistralom.

Put probijen 1027. godine

Prilikom gradnje puta, današnje Đerdapske magistrale, kroz Golubačku tvrđavu je 1927. godine probijen put, čime je uništena glavna kapija do koje se stizalo preko mosta, jer je ispred utvrđenja bio vodeni rov. U sklopu revitalizacije tvrđave planira se izmeštanje ovog puta, gradnja pristaništa za brodove i podizanje muzeja za arheološke eksponate.