Tužilac Smit: Tači da ostane u pritvoru zbog političkog uticaja koji ima na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Specijalni tužilac Džek Smit smatra da je jedan od razloga zbog čega Hašim Tači treba da ostane u pritvoru, njegov politički uticaj na Kosovu.

Nakon što je Tači, bivši predsednik Kosova, tražio da bude pušten na kućni pritvor u Sloveniju, reagovalo je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu.

Tužilac Smit je u podnesku, javlja Ekonomija onlajn, prenosi Kosovo-onilen, u prilog svojoj tvrdnji podsetio na slučaj bivšeg šefa KIA Krešnika Gašija koji je pokušao da ukrade dokumenata u predsedničkom sefu u novembru prošle godine.

“Ovaj incident se dogodio dan nakon što je Tači uhapšen i za vreme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale operacije istrage i konfiskacije. To ne samo da ne predstavlja uticaj, već te okolnosti, koje su dokaz nezakonitog mešanja pristalica optuženog, pokazuju dokle su njegovi podređeni spremni da idu”, naveo je tužilac Smit.

U podnesku se dodaje da je odbrana bivšeg predsednika Kosova podnela zahtev da se njemu omogući boravak u nekoliko zemalja, kao mogućih trećih zemalja, i ukazuje da “treća zemlja”, u kojoj bi eventualno Tači boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih veća, što bi mu omogućilo da komunicira sa članovima porodice, odnosno i sa bilo kim drugim.

Podsetimo, ljubljanski medij “Necenzurirano” nedavno je objavio članak u kojem detaljno govori o procesu Tačijevog mogućeg izručenja Sloveniji. Navodno je Tači zatražio da mu se tokom suđenja omogući kućni pritvor u Sloveniji. U članku se čak kaže da je Tači kontaktirao ljude u slovenačkoj vladi kako bi video mogućnost dolaska u Sloveniju i osigurao da slovenačka vlada postane garant pred sudom da „neće napustiti slovenačku teritoriju tokom suđenja”.

Tači je, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Uhapšeni su početkom novembra 2020. i od tada su u haškom pritvoru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.