Foto: Fonet

Za osamaest godina koliko je prošlo od tog zločina, potvrđeno je da su radnici RTS-a žrtvovani, rekla je Žanka Stojanović, majka Nebojše Stojanovića, jednog od 16 radnika javnog servisa koji su poginuli 23. aprila 1999. godine kada je NATO gađao zgradu televizije u Aberdarevoj ulici u Beogradu.
Ona je, govoreći na komemoraciji koju je povodom osamnaestogodišnjice bombardovanja RTS-a organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, istakla da tužilaštvu ne pada na pamet da osobe koje nisu evakuisale zgradu televizije treba da odgovaraju.

– Tužilac Zoran Đošan je zagubio nove dokaze koje su mu dostavile porodice žrtava, pa iz tog razloga ne može da pokrene istragu. Međutim on istovremeno ne želi da zatvori slučaj zbog kako kaže „poštovanja prema porodicama“. Zapravo, tužilaštvo na taj način sprečava porodice da se obrate međunarodnim institucijama koje bi mogle otkriju istinu – kaže Stojanović.
Sreto Malinović, penzionisani general ratne avijacije je istakao da, vojnički gledano, zgrada RTS-a nikako nije mogla da bude okarakterisana kao legitiman cilj.

– Onaj ko je odabrao RTS za cilj je zločinac i treba mu suditi – naveo je Malinović, dodajući da on nema nikakva saznanja o tome da li je vojna komanda znala da će zgrada televizije te noći biti bombardovana. S druge strane, on je naglasio da ne postoji nikakvo opravdanje za ljude koji nisu učinili dovoljno da se zaštite zaposleni u televiziji.

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke i nekadašnji ministar odbrane je rekao da se u javnosti pojavio niz informacija vezanih za bombardovanje televizije koje naprosto nisu tačne.

– Jedna od njih je i da je neko presreo komunikaciju između pilota aviona koji je gađao televiziju i NATO baze. To naprosto nije tačno. Ja sam iz razgovora sa čelnicima NATO saznao da takva komunikacija ne postoji – kazao je Šutanovac.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke i u vreme bombardovanja gradonačelnik Niša je više puta naglasio da za NATO bombardovanje nema opravdanja.

– Ludilo Miloševićevog režima nikako nije moglo da se reši bombardovanjem nevinih ljudi. S druge strane, nema nikakvog opravdanja za svesno žrtvovanje naših ljudi – kazao je Živković.
On je istakao da je NATO još u oktobru 1998. godine sastavio spisak meta i da se na tom spisku nalazila i zgrada televizije.

– Savezna Vlada je na osnovu tog spiska izdala naredbu broj 37 o evakuaciji tih objekata. Upravo zbog nesprovođenja te naredbe je i bivši direktor televizije Dragoljub Milanović dobio deset godina zatvora – naveo je Živković.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM je izrazio žaljenje zbog toga što niko iz tužilaštva nije prisutan, pošto „bi ih valjalo pitati na koji način su zamrzli postupak“.
– Ustavna žalba je jedini put, koliko god bilo nisko poverenje u rad Ustavnog suda. Jedino tako može da se dođe do Međunarodnog suda pravde u Strazburu. Ovde nema efikasne istrage i još mnogo je otvorenih pitanja na koje tužilaštvo nije odgovorilo – naveo je Antonijević.

Rade Radovanović, novinar Danasa koji je tokom bombardovanja izveštavao za radio Slobodna Evropa podelio je sa okupljenima razgovor koji je dan nakon gađanja zgrade RTS-a vodio sa tadašnjim ministrom informisanja Aleksandrom Vučićem.

– On je bio veoma potrešen. Rekao mi je da mu je majka te večeri bila na poslu u zgradi televizije. Naveo je da nije znao da će RTS biti bombardovan, ali mi je kazao i da zna ko je imao tu informaciju. Onda je redom krenuo da nabraja ljude iz rukovodstva RTS-a Milanović, Komrakov, Jovan Ristić, Dušan Vojvodić – ispričao je Radovanović.

Kada je, kako dodaje Radovanović, kazao Vučiću da će sva ta imena da navede u izveštaju, Vučić mu je rekao da će mu to biti poslednji izveštaj.

– On je pokazao rukom ka plafonu i rekao: „NJima nije dosta mrtvih“- naveo je Radovanović.
Pre debate, u Medija centru je prikazan dokumentarni film Janka Baljka o pogibiji 16 radnika RTS-a „Anatomija bola“.

 Milanović je bio zadnji šraf u državnom zločinu

Zoran Janić, autor knjige „Tišina u Aberdarevoj“ je kazao da je pogibija radnika RTS-a državni zločin. „Tom poduhvatu bila je neophodna logistika u kojoj je Dragoljub Milanović samo poslednji šraf“, kazao je Janić. On je dodao da se u Srbiji ne može doći do istine i da se upravo iz tog razloga opstruiše istraga kako se ne bi otišlo u Strazbur.