Tužilaštvo da reaguje zbog brisanja iz katastra objekata iz Savamale 1Foto: Aleksandar Levajković / FoNet

Direktor preduzeća Transport Peroni Vladimir Marković, čija su dva objekta u Hercegovačkoj ulici 12 i 13, na osnovu izveštaja ombudsmana nezakonito izbrisana iz evidencije katastra, dok su još postojala, očekuje da tužilaštvo po službenoj dužnosti reaguje i kazni počinioce.

– Izveštaj Zaštitnika građana kojim su utvrđene činjenice u postupanju Službe za katastar nepokretnosti ali i drugih organa, na vrlo jasan način i detaljno objašnjava zloupotrebe u postupanju službe za katastar, ali i ukazuje da taj organ nije samoinicijativno izvršio nezakonito i nepravilno brisanje naših objekata iz nadležnog katastra, već da se ovde radi o združenoj i organizovanoj akciji, možemo reći slobodno kriminalu. Sasvim je jasno da je grupa pojedinaca stavila ceo državni aparat u funkciju projekta „Beograd na vodi“ i da su naši objekti koji su se nalazili na ovom potezu zasmetali njihovim interesima. Pošto je izveštaj Zaštitnika građana javan, očekujem da nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti preduzme sve zakonom predviđene mere i počinioce kazni, kaže za Danas Marković.

Podsetimo, ova dva objekta ostala su nakon „fantomskog rušenja“ u aprilu prošle godine, a Marković je nakon tri meseca, u julu, došao do saznanja da su objekti, iako i dalje postoje, izbrisani iz katastarske evidencije, za šta je i uložio pritužbu ombudsmanu na rad Službe za katastar nepokretnosti. Zaštitnik građana je utvrdio da je Služba za katastar nepokretnosti Savski venac Republičkog geodetskog zavoda grubo povredila pravo pritužioca kao vlasnika na mirno uživanje imovine, jer iako je imala podatak o držaocu i vlasniku ovih objekata nije ga obavestila o vršenju uviđaja niti o rezultatima uviđaja. Suprotno faktičkom stanju na terenu, službeno lice iz katastra, kako je navedeno u izveštaju ombudsmana, u zapisniku je konstatovalo da je jedan od objekata porušen, drugi ruiniran, iako je dva meseca kasnije veštačenjem sprovedenim u sudskom postupku, utvrđeno da oba objekta i dalje postoje i da je moguća njihova sanacija. Dan nakon izvršenog uviđaja, a pre sačinjavanja zapisnika Služba za katastar donela je rešenje o brisanju objekata iz evidencije nepokretnosti koje nije dostavila pritužiocu.

Zaštitnik građana je već preporučio RGZ, Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da pritužiocu dostavi rešenje o upisu javne svojine, kao i da, bez odlaganja, utvrdi odgovornost službenih lica za učinjene propuste u postupku brisanja objekata pritužioca iz evidencija katastra nepokretnosti, kao i da u roku od 60 dana o tome obaveste Zaštitnika građana.

Marković kaže da do sada nije primio nikakvu odluku Republičkog geodetskog zavoda ni Službe za katastar nepokretnosti Savski venac.

– Iz dosadašnjeg postupanja svih nadležnih organa i institucija, neki organi i sudovi su postupili hitno, neki vrlo stidljivo, a pojedini nikako, čime su na najperfidniji način opstruisali ceo istražni postupak i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i privođenje pravdi nalogodavaca i počinioca ovog bezumlja, navodi naš sagovornik.

Inače, pomenute objekte preduzeća Transport Peroni kasnije su porušili bageri Milenijum tima pod izgovorom raščišćavanja terena za Beograd na vodi. Marković podseća da je prvi sudski postupak protiv preduzeća Milenijum tim pravosnažno okončan potvrđivanjem odluke Privrednog suda u Beogradu, kojom je utvrđeno da je ta firma izvršila smetnje državine nezakonitim rušenjem dva objekta vlasništva preduzeća Transport Peroni.

Postupci

– Ostali sudski postupci protiv Milenijum tima i Grada Beograda za nezakonito porušene ostale objekte vlasništvo našeg preduzeća su u fazi suđenja, pa tek očekujemo odluke. Pošto se ti postupci po zakonu vode kao hitni očekujemo takvo postupanje i suda, dodaje Vladimir Marković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Tužilaštvo da reaguje zbog brisanja iz katastra objekata iz Savamale”

  1. Jooojjj kad vidim onu sliku sa Patkom znam koliko je sati, manite se ljudi vise gluposti, jer savamala sve sto imate protiv vlasti?? Dosadili ste i bogu i narodu ??

  2. Kako je mogće da ilegalni objekti budu upisani u katastar, ko je dozvolio da se upišu i ko je primio pare za to…sa tim bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.