Tužilaštvo za organizovani kriminal: Vodili smo akciju pod nazivom Trojanski štit 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Povodom prekjučerašnjeg privođenja u Beču grupe optužene za šverc narkotika u Srbiji, Tužilaštvo za organizovani kriminal izdalo je opširno saopštenje o zajedničkom radu sa američkim službama, čije delove prenosimo, budući da sadrže i niz interesantnih navoda o tome kako su „zarobljene“ šifrovane platforme za razmenu poruka među osumnjičenima.

„Kao deo tekuće koordinirane operacije sa partnerima u sferi sprovođenja zakona širom sveta, Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela. Ova operacija, poznata kao „Trojanski štit/Zeleni signal“, jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala. Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

„Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja rasplićući mreže međunarodnog organizovanog kriminala“, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

U operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom „ANOM,“ koja je servisirala preko 12 hiljada šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja.

Početkom oktobra 2019, uređaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu „koju su smislili kriminalci za kriminalce“, a ciljna grupa za prodaju uređaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

FBI, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), partner je sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM.

Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i targetiranje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta. Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji.

Kriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad. Međutim, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno. Jula 2020. šifrovana platforma Enkročet (EncroChat) provaljena je zahvaljujući operativnom akcionom timu „EMMA“.

Nakon ove međunarodne operacije, koja je izazvala potres u kriminalnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun marta 2021, kada je međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (Sky ECC) (tzv. Operacija Limit).

U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj događaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom. Cilj nove platforme bio je da targetira globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercom droge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uređaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže.

Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt Trojanskog štita/Zelenog signala, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Nastavak „Muflona“

Hapšenje grupe na čelu sa osumnjičenim D. Đ. u Beču nastavljeno je, a u saopštenju MUP između ostalog se navodi da su u nastavku akcije „Muflon“ uhapšene četiri osobe osumnjičene da su pripadnici te kriminalne grupe, i da je reč o zapleni deset kilograma kokaina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.