Zvaničnik SAD zadužen za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson izjavio je da su tvrdnje o tome da je njegova zemlja štitila haškog optuženika Radovana Karadžića i sprečila njegovo hapšenje nerazumene i bez ikakvih osnova.
„Iako je moguće reći da je možda u pojedinim trenucima u prošlosti bilo izgubljenih prilika da se uhapse i procesuiraju ratni zločinci, izvući iz tih specifičnih slučajeva zaključak da su postojale zavere po pitanju specifičnih optuženika je nerazumno i bez ikakvih osnova“, kazao je Vilijamson za Dnevni avaz.
On je to rekao komentarišući navode iz knjige bivšeg portparola Haškog tribunala Florans Artman „Mir i kazna, tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike“ u kojem ona optužuje velike sile, posebno SAD, da su sprečile hapšenje Radovana Karadžića. Vilijamson je dodao da je stav njegove zemlje o procesuiranju ratnih zločinaca u bivšoj Jugoslaviji jasan, ističući da „dokaz o robustnoj politici u traženju ratnih zločinaca, koja postoji već poslednjih 10 godina, govori sam za sebe“.