Češki predsednik Vaclav Klaus stvarno ume da iznenadi, iako su se svi, i kod kuće i u inostranstvu, odavno navikli da je on svojevrstan „anfan teribl“ domaće i svetske političke scene. Situaciju u svojoj zemlji, i to u novogodišnjoj poruci, opisao je kao „hladni građanski rat“, a odlazeću 2006. kao godinu u kojoj niko nije vladao. Češka već sedam meseci nema vladu, a pre toga je stara vlada socijaldemokrata bila blokirana u očekivanju izbora.
„To je rekord kojim ne možemo da se ponosimo“ – izjavio je šef države. Za sadašnju pat-poziciju, u kojoj ponuđeni kabinet novog premijera Mireka Topolaneka nikako ne može da dobije podršku poslanika, krivi su rezultati parlamentarnih izbora koji su „vladajućoj“ trojnoj koaliciji i njenoj opoziciji ravnomerno podelili glasove. Klaus zbog toga kaže da su izbori podelili naciju: polovina bi htela „temeljne i duboke promene“, a druga polovina ih se plaši!
Prema njegovoj oceni „snage desnice i levice su praktično izjednačene“. Ova ocena, međutim, ostaje bez komentara, iako je to prvi put da se „snazi“ levice na domaćoj sceni odaje takvo priznanje: uvek dosad, ne samo komunistima, već i socijaldemokratama, uskraćivan je „legitimitet“, navodno da mnogi koji glasaju za njih još nisu svesni da je Češka ušla u novu eru.
Sada je trenutak da se akteri domaće političke scene osveste – apeluje Klaus. Jer, ako je „za demokratiju neophodno“ da se, uoči izbora, „beskompromisno sukobe vizije, ideje i programi“, sada, toliko meseci posle izbora, to „ne bi smelo da preraste u ‘hladni građanski rat’ na koji podseća sadašnja situacija“, kaže predsednik Klaus.