U tri projekta u opštinama Leskovac, Bojnik i Medveđa, čija će realizacija početi uskoro u okviru Programa razvoja i oporavka opština na jugu Srbije (MIR2), biće uloženo 650.00 evra. Program predviđa izgradnju savremenog vrtića u Leskovcu koji će koštati 610.000 evra. Kako je navedeno u saopštenju MIR2, biće to vrtić izgrađen po najnovijim svetskim standardima, i u njemu će se sprovoditi takozvani napredni program vaspitanja dece.
Deo preostalog novca, oko 31.000 evra, biće uložen u rekonstrukciju sistema centralnog grejanja i zamenu postojeće stolarije u vrtiću u Bojniku. Nabavkom sistema za detekciju isticanja hlora u Medveđi, vrednog skoro 9.000 evra, biće drastično smanjen rizik od ugrožavanja životne sredine, a bezbednost radnika će u skladu sa važećim propisima biti podignuta na znatno viši nivo.
U Jablaničkom okrugu MIR2 predviđeno je i finansiranje još tri projekta u Vlasotincu, Crnoj Travi i Lebanu, čija je vrednost 140.000 evra. U Vlasotincu sredstva će biti uložena u modernizaciju postrojenja za preradu otpadnih voda, u Crnoj Travi u rekonstrukciju krova predškolske ustanove Mladosti a u Lebanu u unarpeđenje sistema vodosnabdevanja.