Imunizacija u Novom Pazaru slaba, situacija povoljna 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Gradski štab za vanredne situacije, na današnjoj sednici, ocenio je da je, u Novom Pazaru, epidemiološka situacija povoljna, ali je odziv za vakcinaciju protiv korona virusa nezadovoljavajući.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović, nakon sednice, medijima je rekao, da u ovom gradu, ima manje pregleda u kovid ambulantama i da se  dnevno evidentira manje zaraženih.

– Dnevno imamo od pet do 10 pozitivnih pacijenata, manje je pregleda u kovid ambulanti, ali je virus, još uvek, prisutan u gradu. Nismo zadovoljni procentom vakcinisanih, jer je prvu dozu primilo 18.000 građana, a potpuno je imunizovano oko 15.000. To je duplo manji procenat nego u Srbiji i zato stalno apelujemo na građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se pobedi ova bolest – naglasio je Ćorović.

On je dodao da „do sada nije bilo neželjenih dejstava od vakcina, koje bi uticale na ovako negativnu kampanju protiv vakcinisanja“.

Sa sednice lokalnog štaaba za vanredne situacije ponovo je upućen apel građanima da se vakcinišu i da se i dalje pridržavaju protivepidemioloških mera.

Od ukupnog broja imunizovanih u Novom Pazaru, trećina su stariji od 65 godina, ali je izuzetno nizak procenat imunizovanih od 18-40 godina i kreće se oko devet odsto.

Iz kovid sistema izašli su Specijalna bolnica Novopazarska Banja, i u Opštoj bolnici Interno i Oftalmološko odeljenje i ORL, a u crvenoj zoni su Infektivno odeljenje i dve kovid ambulante u Domu zdravlja, u kojem se normalizuje rad specijalističkih ambulanti.

U Novom Pazaru jedan smrtni slučaj od posledica Covida 19

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je, u poslednja 24 sata, od posledica korona virusa preminuo jedan pacijent iz Novog Pazara, koji je porethodnih dana bio priključen na respirator.

To je prvi smrtni ishod u poslednjih desetak dana.

Prethodnog dana nije bilo novih prijema na bolničko lečenje, a kući su otpuštena tri pacijenta.

U bolnici se nalazi 11 zaraženih – devet na Infektivnom odeljenju i dvoje u Respiratornoj jedinici.

Od 44 testiranih, šest je pozitivno. Brzi antigenski test je urađen kod 21, od kojih su dve osobe pozitivne, a od 23 testiranih PCR metodom, novozaraženih je registrovano četvoro.

U kovid ambulantama Doma zdravlja smanjen je ukupan broj pregleda.

Minulog dana za više od 50 odsto su kontrolni pregledi. Od 58 pregledanih, 36 pacijenta bilo je na kontroli, a 22 su se prvi put javili lekaru sa simptomima sličnim virusu korona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.