U narednoj školskoj 2014/2015. godini ipak ima novina – Ministarstvo prosvete ponovo je uvelo jesenji raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji, dok taj predah ne važi za vojvođanske učenike, pošto Pokrajina ima drugačiji kalendar obrazovno-vaspitnog rada. Jesenji raspust trajaće samo dva dana, 10. i 11. novembra. Sledi zimski raspust, od 31. decembra do 19. januara, pa prolećni od 9. do 15. aprila.

Školsku godinu najpre završavaju maturanti gimnazija, 22. maja, a sedam dana kasnije, 29. maja, učenici osmog razreda osnovne škole i završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih profila u stručnim školama. Osnovci od prvog do sedmog razreda raspuštaju se 12. juna, a ostali srednjoškolci 19. juna.

U školi se praznuju Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra, Sveti Sava – Dan duhovnosti 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada je podela đačkih knjižica u osnovnim školama.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a svi ostali praznici su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju. Radi se i na Dan prosvetnih radnika, 8. novembra.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu na verske praznike i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban-bajrama; pripadnici Jevrejske zajednice, na prvi dan Jom Kipura. Za pravoslavce i katolike neradan je i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. 

Vojvodina

Za učenike u Vojvodini važi nešto drugačiji školski kalendar, jer ga donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Zimski raspust u vojvođanskim osnovnim i srednjim školama traje od 24. decembra do 14. januara, a prolećni od 3. do 13. aprila.

Unija sama štrajkuje

Beograd – Unija sindikata prosvetnih radnika sama će štrajkovati 1. septembra, a predstavnici ostalih reprezentativnih sindikata (Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije) saglasni su da organizuju zajednički protest sredinom septembra, ukoliko prosveta ne bude izuzeta iz najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru.

Sindikati su se razišli oko toga da li je prvi dan školske godine dobar datum za štrajk, ali su jedinstveni u zahtevima: uvođenje platnih razreda je ključni uslov da se zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače po stepenu stručne spreme sa platama u drugim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta.

– Tek nakon toga, spremni smo da podnesemo teret krize i eventualno smanjenje plata. Zašto je bolji pravnik u policiji ili državnim organima nego u školi – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik SRPS.

On najavljuje da će narednih dana sva četiri sindikata uputiti zahtev za hitan sastanak sa ministrima prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave i da od ishoda zavisi hoće li prosvetari „masovno štrajkovati“ kada Skupština Srbije bude raspravljala o rebalansu budžeta.

– Unija sindikata prosvetnih radnika ostaje pri odluci da 1. septembra u školama, koje su naši članovi, bude održan jednodnevni protest upozorenja. Zaposleni će se okupiti na Trgu Nikole Pašića da izraze nezadovoljstvo stanjem u obrazovanju. Drugi sindikati podržavaju naše zahteve, ali će oni biti prošireni još jednim – da se produži važenje kolektivnog ugovora, koji ističe krajem godine – izjavio je za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije.