Državna komisija za tajne grobnice verifikovala je u Smederevskom okrugu 466 ubijenih i 309 nestalih u periodu od septembra 1944. do februara 1945. godine, kaže za Danas Srđan Cvetković, član ove komisije i istraživač iz Instituta za savremenu istoriju govoreći o rezultatima šestomesečnog rada ove komisije.

On dodaje da u tom okrugu ima pet-šest lokacija za koje se sumnja da su tamo zakopane žrtve. Na osnovu obimne dokumentacije koju je dostavila Bezbednosno-informativna agencija (BIA), dodaje naš sagovornik, može se reći da su počinioci ovih zločina organi OZNA, i to u periodu nakon oslobođenja. Prema njegovim rečima, u arhivi tajne službe nalazi se detaljna dokumentacija o brojnim licima kao i o okolnostima u kojima su stradali. On navodi da će članovi komisije posetiti danas Smederevski okrug, gde će sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovarati o daljim zajedničkim potezima. Jedna od tema, navodi on, biće i formiranje lokalne komisije. Podsetimo i da je početkom juna osnovana lokalna komisija i u Zaječaru.

– U toku je proces verifikacije broja žrtava u Zaječarskom i Braničevskom okrugu, ali još nije utvrđen tačan broj. U bazi podataka zasad, kada je reč o Zaječarskom okrugu, postoji oko 600 evidentiranih žrtava, dok je oko 500 u Braničevskom – ističe Cvetković.

Prema njegovim rečima, na osnovu arhiva tajnih službi, poziva građana i terenskog rada postoji potraga za oko 3.500 do 4.000 osoba. On dodaje i da se uskoro može očekivati osnivanje komisije koja će utvrđivati broj nastradalih Mađara.

– Ova komisija je u procesu osnivanja, a s obzirom da se njihov rad prepliće i sa radom Državne komisije, juče smo razgovarali o načinima saradnje – objašnjava Cvetković. Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Državne komisije septembra 2009. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.