FoNet/Filip Stevanović

On je, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbegle iz Hrvatske i BiH, rekao da se Srbija potrudila da izbeglicama sa Bliskog Istoka, „u uslovima njihovog produženog zadržavanja, jer mnoge zemlje gotovo potpuno zatvaraju granice“, obezbedi smeštaj, hranu i pomoć.

Tim ljudima i njihovoj deci pružamo i neku vrstu obrazovanja i osposobljavanja za izazove koji ih čekaju, izjavio je Dačić.

On je konstatovao da je Srbija tom pitanju pristupila humano i odgovorno, zato što ima iskustva sa produženom izbegličkom situacijom, pošto je devedesetih godina primila više od 600.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova.

Zbog toga imamo humaniji pristup od mnogih zemalja i razumevanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi u raseljenju, rekao je Dačić.

U Vršcu počinje gradnja 20 stanova namenjenih izbeglicama, a finansiraće se iz sredstava „Potprojekta 2“ Regionalnog stambenog programa, vrednog više od 13 miliona evra, u okviru kojeg će biti izgrađeno ukupno 200 stanova u devet opština i gradova u Srbiji.