U Srbiji izdato 3125 energetskih pasoša 1Foto: GIZ

Ona je ovo rekla na dan zatvaranja 45. Međunarodnog sajma građevinarstva.

Energetski pasoš, koji je deo normativa EU u građevinarstvu, uveden je u Srbiji 2012. godine kao rezultat zajedničkih aktivnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje “Energetska efikasnost u javnim zgradama”, koji sprovodi GIZ. Energetski pasoš obavezan je za sve novoizgrađene zgrade i one koje se rekonstruišu u značajnijem obimu.

U Centralnom registru energetskih pasoša (CREP), uspostavljenom u prvoj fazi saradnje, trenutno su zavedena 892 energetska pasoša. Unos energetskih pasoša u Centralni registar od maja ove godine biće obaveza za 1776 srpskih inženjera koji imaju licencu Odgovornog inženjera za energetsku efikasnost zgrada.

Imajući u vidu snažnu vezu između ulaganja u energetsku efikasnost i razvoja građevinske industrije, energetska efikasnost u zgradarstvu bila je i jedna od centralnih tema 45.Međunarodnog sajma građevinarstva, koji se održava na Beogradskom sajmu, počevši od 17. aprila do danas.

Stvaranje regulatornog okvira za investicije, a pre svega u unapređenju energetske efikasnosti postojećih i novih objekata, podstiče razvoj građevinske industrije. Prema gruboj proceni u Srbiji više od 80% svih zgrada zahteva energetsku sanaciju. Projekat GIZ-a, zajedno sa drugim međunarodnim projektima pruža podršku Ministarstvu građevinarstva na unapređenju postojećih pravilnika, što će svakako dodatno poboljšati regulatorni okvir. Obnova zgrada prema principima energetske efikasnosti, istovremeno, donosi uštede, i državi i građanima, utiče na poboljšanje komfora, doprinosi smanjenju emisije CO2 i, u krajnjoj liniji, zaštiti životne sredine, objasnila je Đokić, i dodala: “U tom smislu, zajedničko delovanje svih bitnih aktera je od izuzetnog značaja. Zato resorna ministarstva –Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština, akademska zajednica i GIZ veoma blisko sarađuju na unapređenju ove oblasti. Ponosni smo na rezultate koji su za relativno kratko vreme ostvareni u ovoj oblasti. Kažem relativno, jer je Nemačkoj bilo potrebno 50 godina intenzivnog rada da bi bila na stepenu razvoja na kojem je danas.”

Još jedan od dokaza da svest o važnosti energetske efikasnosti u Srbiji uopšte raste je interesovanje koje su na 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva pokazali posetioci, kojima su na štandu Ministarstva bile predstavljene studije i publikacije nastale tokom deset godina srpsko-nemačke razvojne saradnje u ovoj oblasti kroz projekte koje realizuje GIZ. Između ostalog, reč je o publikacijama kao što su Nacionalna tipologija stambenih zgrada, Tipologija škola i vrtića, studija makro-ekonomskih efekata investicija u energetsku efikasnost, i slično.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava, a moraju ga imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.