To je rečeno na konferenciji koja je organizovana u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ povodom Svetskog dan borbe protiv AIDS-a i Evropske nedelja testiranja na HIV.

Istaknut je i veliki značaj ranog otkrivanja bolesti zbog čega ovogodišnja nacionalna kampanja stoji pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš“ i sprovodi se u 36 gradova Srbije sve do sredine decembra.

„Testirati se, lečiti i preventirati je slogan ovogodišnje Evropske nedelje testiranja“, kaže Pustai i dodaje da je jako bitno bolest otkriti u ranoj fazi, jer pored porasta obolelih od HIV-a problem je i u tome što se u 51 odsto slučajeva bolest otkrije u kasnoj fazi.

– Da bi smo preokrenuli ovaj negativni trend moramo se kao prvo fokusirati na mere prevencije, pre svega podizanja svesti o ovoj bolesti, promociji zaštičenih seksualnih odnosa i korišćenja kondoma, supstitucione terapije za korisnike droga, programe razmene igala. Druga mera je efikasno savetovanje i testiranje, a treća rano otkrivanje bolesti i adekvatan tretman- istakla je dr Žorfija Pustai, predstavnica Svetske zdravstvene organizacije i šefica Kancelarije u Beogradu.

Podaci za ovu godinu govore da je od januara do 20. novembra institutu Batut prijavljeno 105 novoobolelih osoba kod kojih je ustanovljena HIV infekcija, kazala je dr Danijela Simić, epidemolog sa Instituta Batut. On je dodao da je od toga 40 osoba iz Beograda, 29 sa teritorije Vojvodine a ostalih 36 je iz ostalih krajeva Srbije.

– Od 105 osoba 25 puta je više muškaraca, osobe su mlade, od 20 do 49 godina. Kada govorimo o načinu transmisije i dalje je ubedljivo dominantan način prenošenja nezaštićeni seksualni odnos,  pri čemu analni seksuani odnosi bez kondoma nose značajno veći rizik a među korisnicima droge broj je značajno manji nego u u početku epidemije u Srbiji. Najmladja osoba u Srbiji obolela od AIDS-a ima 20 godina a najstarija 68, što je širok raspon – naglasila je dr Simić.

Dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Jovanović je istakla da je u cilju eliminacije HIV infekcije kao javnozdravstvenog problema potrebno da u svakoj zemlji do 2020. godine 90 odsto svih osoba inficiranih HIV-om bude dijagnostikovano, zatim da 90 odsto dijagnostikovanih osoba bude na lečenju antiretrovirusnim lekovima i da 90 odsto osoba na lečenju uspešno kontroliše svoju infekciju i ne prenosi je na druge.

Lečenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom dostupno je u četiri regionalna centra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. 

Simptomi

Simptomi i znakovi HIV ifekcije mogu da se pojave i posle dugog niza godina, jedini način da se rano otkrije i na vreme leči, samim tim i suzbije jeste testiranje. Svako testiranje treba da bude dobrovoljno, poverljivo i besplatno, uz obavezno savetovanje. Dr Urošević napominje da je u našoj zemlji u periodu od 2003. do 2016. registrovano petostruko povećanje broja osoba inficiranih HIV-om koje su na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom.