Njime je sve regulisano, ali problem je što tih propisa neko treba i da se pridržava – kaže za Danas Radovan Ristanović, direktor Inspektorata za rad pri Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

On napominje da najveći broj poslodavaca u Srbiji pitanju bezbednosti na radu pristupa samo formalno, bitno im je da postoji propis, ali nije bitno da li će se on i poštovati, pa se zbog toga i dešavaju povrede na radu.

On napominje da Inspektorat konstantno nadzire firme i poslodavce ukazujući im pri tom na potrebu da se pridržavaju propisa i da one koji to ne čine kažnjavaju zabranom rada.

– U prvih šest meseci ove godine inspektori rada su doneli 3.415 rešenja o otklanjanju nedostataka i 273 rešenja o zabrani rada na radnom mestu. Osim toga, podneto je 395 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica, 239 protiv preduzetnika i 59 zahteva za pokretanje postupka protiv zaposlenog – ističe Ristanović. On napominje da je od januara do juna ove godine podneto i 26 zahteva za pokretanje krivičnog postupka.

Tokom maja i juna, prema rečima direktora Inspektorata, obavljeni su i nadzori poslodavaca koji se bave visokorizičnim delatnostima, pre svih onih u građevinarstvu i hemijskoj industriji, jer se oko 70 odsto svih povreda na radu prijavljenih inspekciji rada dogodilo upravo u ove dve delatnosti. Najčešći uzroci povreda na radu su, ističe naš sagovornik, nepotpuno sprovođenje mera, neprimenjivanje osnovnih načela organizacije izvođenja radova, nekorišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, odstupanje od propisanog i utvrđenog procesa rada; nepropisan rad sa opremom za rad, neosposobljenost zaposlenih, ali i nedovoljna koncentracija i nepažnja.

– Svetska ekonomska kriza je dodatno uticala na to da poslodavci smanje svoje troškove, a najlakše im je bilo da uštede na sredstvima za zaštitu radnika, njihovoj opremi za rad, lekarskim pregledima. U ovim uslovima to im je veliki namet i nažalost gledaju da ga se oslobode, a to može da ima tragične posledice – napominje Ristanović.

On kaže da do povreda na radu često dolazi i zbog toga što poslodavci zapošljavaju ljude „na crno“ koji počinju da rade bez prethodnog upoznavanja sa poslom i tehnologijom rada, pri čemu se nedovoljno vodi računa o njihovoj stručnoj kvalifikaciji za obavljanje tih poslova, kao i o njihovom osposobljavanju za bezbedan i zdrav rad.

– Oko 32 odsto povređenih na radu u prvih šest meseci ove godine bilo je među onima koji rade na crno. Ti radnici vrlo retko od poslodavaca dobijaju adekvatnu opremu za ličnu zaštitu na radu, a posledica svega navedenog jeste povećan rizik od povređivanja – ističe Ristanović.

 

 

Inspekcija u Prvom partizanu

Direktor Inspektorata za rad Radovan Ristanović kaže za Danas da su njihovi inspektori na terenu u preduzeću Prvi partizan u Užicu i da je još u petak počela kontrola u oblasti radnih odnosa.

– Radimo na kontroli ugovora, ali i toga na koji način su i kako radnici zaposleni u ovom preduzeću i do kraja nedelje očekujemo da dobijemo izveštaj, koji će osim meni biti prosleđen i ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću. Inspektorat će naknadno, nakon što svoj posao završe istražni organi, izvršiti i nadzor u oblasti bezbednosti i zaštite na radu – kaže Ristanović.