Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno znaš!” u 25 gradova širom Srbije biće organizovane brojne preventivne  aktivnosti.  Pored toga, i ove godine je organizovano celodnevno testiranje na HIV u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu. Svi zainteresovani građani moći će 1. decembra da se testiraju na HIV i u mobilnim jedinicama u Beogradu, Kraljevu, Šapcu, Zaječaru i Kragujevcu.

U sklopu nacionalne kampanje, u periodu od 17. do 28. novembra 2017. godine u 19 gradova u Srbiji sprovedene su akcije savetovanja i testiranja na HIV u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama i  udruženjima, pri čemu je registrovan veoma visok odziv građana. U tom periodu su testirane 674 osobe (243 osobe u akciji testiranja u tramvaju u Beogradu), od kojih je kod pet osoba rezultat testiranja bio pozitivan na HIV.  

Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira. U Srbiji je tokom cele godine moguće uraditi dobrovoljno, poverljivo, anonimno i besplatno  testiranje na HIV bez uputa u 24 instituta/zavoda za javno zdravlje u centralnim gradovima okruga i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.