Završen protest ivent industrije, ugostitelja i muzičara, normalizovan saobraćaj 1Foto: Prinscreen/ Nova S

Protest radnika koji rade u ivent industriji ( organizovanju događaja), ugostitelja, muzičara i drugih srodnih delatnosti koji je počeo večeras oko 17 sati ispred Vlade Srbije zbog odluke Kriznog štaba o ograničenom ili zabranjenom radu završen je oko 18 sati i saobraćaj je normalizovan.

Predsednik Udruženja ugostitelja Zemuna Ivan Petek rekao je za Betu da nisu uspeli da predaju zahteve jer se niko od predstavnika Vlade Srbije nije pojavio da ih sasluša i primi ih.

Petek je najavio da će se nastaviti protest sledećeg ponedeljka jer „predstavnici države nisu svesni kakve je posledice po poslovanje imala odluka Kriznog štaba da im se ograniči rad“.

Osnovni zahtev svih učesnika protesnog skupa pod nazivom „Protest za opstanak“ je da im se uz poštovanje epidemioloških mera dozvoli da rade jer im stižu računi sa punim iznosima „kao da ekonomija cveta“.

Oni tvrde da nisu „leglo zaraze“ i da se po uslovima rada ne razlikuju od tržnih centara kojima je od danas dozvoljeno da rade.

Zaposleni u ivent (event) industriji, koji se bave organizovanjem raznih događaja, ugostitelji, muzičari, njih više od 1.000 protesovalu su večeras ispred Vlade Srbije.

Skup pod parolom „Protest za opstanak“ izazvao je gužvu i prekid saobraćaja na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja ivent industrije Nikola Janković rekao je pre skupa da taj sektor ne radi 13 meseci a da od Vlade Srbije nisu dobili sektorsku podršku.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da u ivent industriji radi oko 30.000 ljudi.

Zaposleni u toj industriji traže da im se uz strogu primenu antiepidemioloških mera dozvoli da rade, a isti zahtev Vladi Srbije će predati i ugostitelji.

Oni od Vlade Srbije traže i direktnu finansijsku pomoć za tu najugroženiju delatnost za period od kada ne rade jer kažu da su mnogi u ogromnim dugovima i pred bankrotom.

Uoči protesta, organizatori su učesnike pozvali da poštuju preventivne mere, da se nose maske i drži distanca.

„Ivent industrija sa malim prekidima ne radi 13 meseci i nije dobila nikakvu sektorsku pomoć, pa su mnogi u velikim dugovima i pred bankrotom“, rekao je ranije Jovanović za Betu.

Dodao je da su zaposleni u tom sektoru dobili jedino pomoć u minimalnim zaradama koju je Vlada Srbije delila kroz tri paketa finansijske podrške privredi, ali da je „to omča oko vrata“ i da su je mnogi vraćali jer ne rade, a treba da plate doprinose na te zarade i ne smeju da otpuste radnike.

On je rekao da su Vladi Srbije još u februaru uputili predlog kako mogu da posluju uz pojačane mere zdravstvene zaštite i da bi rad pod tim uslovima sprečio organizovanje „divljih“ žurki, ali da još nisu dobili nikakav odgovor.

Predsednik Udruženja ugostitelja Zemuna Ivan Petek rekao je da je zahtev ugostitelja koji će danas predati Vladi Srbije da se dozvoli rad ugostiteljskih objekata uz „realnije“ mere zaštite koje je moguće sprovesti jer su dosadašnje „nerealne“.

Drugi zahtev je, kako je rekao, da se skine etiketa sa te delatnosti da je „leglo zaraze“, a da će, kada se dozvoli da rade, imati još zahteva za oporavak poslovanja.

Krizni štab je doneo odluku da se danas otvore tržni centri, ali ne i restorani u zatvorenom prostoru, osim ako imaju baštu i pod uslovom da za stolom ne sedi više od pet ljudi i da je razmak između stolova dva metra.

On je rekao da je data dozvola da se otvore tržni centri, ali ne i da rade restorani u okviru tih objekata koji imaju ispuste za baštu unutar tog prostora, a da je pitanje kako će se kontrolisati gužve u prodajnom delu tržnih centara.

„Zabranili su nam da radimo, u martu smo imali samo četiri radna dana sa skraćenim radnim vremenom, a broj zaraženih se nije smanjio“, rekao je Petek.

Dodao je da država traži da ugostitelji, kojima je zabranila rad, plate sve obaveze u punom iznosu „kao da ugostiteljstvo cveta“.

Dejan Petković, ugostitelj iz Beograda rekao je da je „suluda odluka dozvoliti tržnim centrima da rade, ali ne i restoranima“.

„Ko poštuje propisane mere o distanci u redovima u maloprodajnim objektima, da li neko vidi da je u pojedinim prodavnicama odeće više ljudi nego na svadbi“, rekao je Petković.

Od restorana se, kako je istakao, traži da obezbede veliku distancu između stolova i gostiju, pa u tim uslovima mogu da rade samo sa oko 20 odsto kapaciteta.

„Ugostiteljstvo izdržava veliki lanac zaposlenih od dobavljača do proizvođača hrane i svima je ugrožena egzistencija“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari