U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci dve žrtve srpske nacionalnosti 1Foto: Pixabay/FMedic_photography

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, identifikovani posmrtni ostataci dve žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

U saopštenju Grupe za nestala lica na teritoriji bivše SFRJ navodi se da je reč o osobama poginulim u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine na području Hrvatske.

Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Šašu i Kninu, a identifikovani su metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

„Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica“, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

„Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih“, ističe se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.