Na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću prvi svedok optužbe Dejvid Harland rekao je juče pred Haškim tribunalom da je VRS tokom celog rata artiljerijom i snajperima napadala civile u Sarajevu kako bi tamošnje vlasti primorala na ustupke.
General Milošević optužen je za zločine nad stanovništvom sarajeva 1994-95, kada je bio komandant sarajevsko-
-romanijskog korpusa VRS razmeštenog na visovima oko grada. Svedok Harland, koji je od 1993. godine bio u Sarajevu kao visoki civilni službenik Unprofora, kazao je da su „Srbi koji su bili u vojno dominantnoj poziciji koristili artiljerijske i snajperske napade na civile kako bi od vlasti u Sarajevu iznudili odluke kakve su njima odgovarale“. I sam predsednik RS Radovan Karadžić je na jednom sastanku sa zvaničnicima UN u julu 1993. godine potvrdio da je „razlog za granatiranje Sarajeva bio pritisak na bošnjačko vođstvo“, kazao je Harland.
On je naglasio da je, prema nalazima Unprofora, do kraja rata u oktobru 1995. godine „glavna aktivnost Sarajevsko-
-romanijskog korpusa bila primena sredstava terora na civilno stanovništvo“. Snaga tih artiljerijskih i snajperskih napada pojačavala se kada bi bošnjačka strana otezala sa pregovorima, ali je VRS pazila da preteranom silom ne izazove povlačenje Unprofora, rekao je svedok. Harland je naznačio i da, suprotno artiljerijskim principima, vatra otvarana na Sarajevo nije bila koncentrisana već neusmerena i rasuta po gusto naseljenim područjima grada kako bi se „izazvao mali broj žrtava na velikom broju mesta“ i tako „održao nivo terora“ nad civilima.
Po rečima svedoka, posle sklapanja „antisnajperskog sporazuma“ u leto 1994. godine, situacija je bila prilično mirna, ali su krajem godine bosanski Srbi pojačali napade na Sarajevo zato što su shvatili da vreme ne radi za njih. Početkom 1995. godine, VRS je zatvorila aerodrom, uskratila struju i gas gradu i otvarala vatru na Unprofor i humanitarne konvoje koji su mogli ući u grad jedino preko Igmana, predočio je on. Harland je, na pitanje sudija, potvrdio da je bilo slučajeva kada su na civile u Sarajevu pucali muslimanski snajperisti, ali je ocenio da su gotovo 90 odsto žrtava u gradu izazvali snajperisti sa srpskih položaja.
Na pitanje tužioca kakav je njegov utisak o optuženom Miloševiću, Harland je odgovorio da je tokom pregovora stekao utisak da je general Milošević bio „snažna komandna ličnost, možda snažnija i od njegovog prethodnika Stanislava Galića“. Haški tribunal je prošle godine pravnosnažno osudio generala Galića na doživotni zatvor zbog zločina nad sarajevskim civilima. Suđenje generalu Miloševiću, koje je počelo 11. januara, nastavlja se.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.