Portparolka prokupačke bolnice Marija Despotović rekla je za agenciju Beta da je žandarm Sinđelić juče rano ujutru doveden u bolnicu, te da je odmah urađena reanimacija, a on odmah potom helikopterom prebačen za Beograd, gde je preminuo. MUP Srbije juče je saopštio da je u razmeni vatre kod prelaza Merdare ubijena i jedna osoba albanske nacionalnosti.

Prema navodima MUP, žandarmi, među kojima je bio i Sinđelić, obezbeđivali su mesto uviđaja posle oružanog incidenta sa šumokradicama, koji se dogodio prekjuče u toku dana, i u kojem je jedan Albanac ranjen u nogu. Veruje se da su na njih pucale šumokradice koje su se vratile na isto mesto na kojem se dogodio taj incident, kako bi uzele oružje, tehniku i predmete koje su za sobom ostavile nakon incidenta, naveo je MUP.

– Žandarm Stevan Sinđelić ubijen je u terorističkom napadu. Republika Srbija neće tolerisati takve napade na svojoj teritoriji i policija će najoštrije odgovoriti na svaki od njih. Zahtevaćemo da se počinioci terorističkog akta pronađu i najoštrije kazne, a u taj deo kopnene zone biće poslate snažne policijske snage, sa zadatkom da zaštite živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje – rekao je ministar policije Nebojša Stefanović, izražavajući saučešće porodici ubijenog žandarma.

I Nezavisni sindikat policije najoštrije je osudio ubistvo žandarma Sinđelića, a predsednik NSP Velimir Lukić nada se da će država brzo uhapsiti počinioce.

Povređeni Albanac stabilno

Albanac Z. N. koji je ranjen prekjuče i za kojeg se veruje da je šumokradica, hospitalizovan je u Kliničkom centru Niš. U ovoj ustanovi juče prepodne su kazali da je on zadobio prostrelnu ranu natkolenice, a da je njegovo stanje stabilno i da mu predstoji operacija.

Kfor osudio nelegalne akcije na administrativnoj liniji

Priština – Kfor je osudio sve nelegalne prelaske administrativne linije, svaku ilegalnu seču šuma i nasilne i nelegalne akcije, povodom incidenta u kome je poginuo pripadnik Žandarmerije. Komandant Kfora general Salvatore Farina i vršilac dužnosti šefa misije Euleksa Žoel Vašter izrazili su saučešće porodicama dvoje stradalih u nedavnim incidentima, i posebno policajcima srpske Žandarmerije, navodi se u saopštenju. Farina i Vašter pozivaju vlasti da pojačaju kontrolu da bi sprečili ilegalnu seču šume duž administrativne linije. D. D.