Udžbenici za fizičko vaspitanje su potrebni učenicima, tvrde predstavnici Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, reagujući na tekst koji je nedavno objavio naš list pod naslovom „Šta će đacima udžbenik za fizičko“. Podsetimo, predlogom novog plana udžbenika, koji je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), predviđen je udžbenik za ovaj predmet i u osnovnoj i u srednjoj školi. Prvi put je otvorena mogućnost da izdavači štampaju multidisciplinarni udžbenik za fizičko i muzičko za niže razrede osnovne škole.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Profesor Dragoljub Višnjić iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, kaže za Danas da se pri donošenju predloga plana udžbenika za ovaj predmet struka i te kako pitala. On podseća da je letos u ZUOV-u održan okrugli sto „Udžbenici fizičkog vaspitanja – nužnost ili apsurd“, na kojem su predstavnici pomenutog saveza, udruženja pedagoga fizičke kulture i profesori sa fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, Novog Sada i Niša jednoglasno ocenili da su knjige za fizičko korisne u nastavi tog predmeta.

– Ako je fizičko ravnopravan predmet sa drugima, ne vidimo razlog da i za njega ne postoji udžbenik. U Srbiji su i ranije postojali udžbenici za fizičko i po tome nismo izuzetak, jer ove knjige imaju i učenici u drugim zemljama. Ne kažemo da učenici treba svaki dan u školskim torbama da nose te udžbenike i da iz njih uče faktografiju, ali mogu da im posluže da na spontan način usvajaju informacije, razvijaju interesovanja i određene navike od ranog uzrasta – kaže Višnjić.

U zaključcima sa pomenutog okruglog stola piše da ovim udžbenicima „nije mesto u đačkoj torbi već su podrška učenicima u realizaciji programskih sadržaja i od velikog su značaja đacima koji su potpuno ili delimično oslobođeni fizičkih aktivnosti“.

Na tržištu trenutno postoje samo četiri udžbenika za fizičko za niže razrede osnovne škole, izdavača „Škola plus“, koji imaju odobrenje Ministarstva prosvete. Direktor te izdavačke kuće Novica Pavličić podseća za Danas da su i u važećem planu udžbenika predviđeni udžbenici za ovaj predmet i za više razrede osnovne i srednju školu, ali da većina izdavača nema interes da ih objavljuje.

Udžbenik za treći razred ovog izdavača svojevremeno se našao na udaru javnosti jer je, kako je ocenjeno, pisan rečnikom koji devetogodišnjaci ne razumeju. Profesor Višnjić, jedan od autora tog udžbenika, i Novica Pavličić ukazuju da je udžbenik rađen u skladu sa nastavnim programom u kojem se takođe pominju termini koje su pojedini mediji ocenili kao neprimerene.

– Reč je o zvaničnoj terminologiji koja se koristi u nastavi ovog predmeta. Nastavnik ne kaže učenicima da rašire i skupe ruke, već koriste izraze odruči i priruči. Slično je sa terminima zanjih i uznjih. To je kao kada u matematici koristite izraze hipotenuza i kateta ili u fizici učite o rezultanti, frekvenciji i indukciji. Zbog čega oberučke prihvatamo englesku terminologiju, na primer lajkujemo, šerujemo, a ne reči nastale u srpskom jeziku i smatramo da je štetno da ih naša deca nauče – kaže Pavličić, napominjući da je pomenuta izdavačka kuća zainteresovana da objavi udžbenike za fizičko i za više razrede.

Škole naručuju

– Udžbenici za fizičko za prvi, drugi, treći i četvrti razred osnovne škole odobreni su 2013, a do sada je više od 70 škola naručilo primerke kako bi njihovi nastavnici mogli da se upoznaju s materijalom. Ministarstvo prosvete naručilo je određeni broj primeraka i za narednu školsku godinu – kaže Pavličić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.