Uhapšen bivši šef KOS-a Vojske Jugoslavije 1Foto: FreeImages / V J

Pukovnik Radovan Aleksić, bivši šef Kontraobaveštajne službe (KOS) Vojske Jugoslavije, uhapšen je u nedelju na graničnom prelazu Dobrakovo na području Bijelog Polja, na izlasku iz Crne Gore u Srbiju, pišu „Večernje novosti“.

Kako navode, Aleksić je uhapšen zbog sumnje da je pokušao da ubije policijskog inspektora Predraga Šukovića, bivšeg načelnika Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije Crne Gore, pre dva meseca u centru Podgorice.

Aleksić se prilikom hapšenja nalazio u rent-a-kar vozilu podgoričkih oznaka, a posle hapšenja odvezen je u Podgoricu. Nezvanično, poternicu za njim je raspisalo Više državno tužilaštvo u Podgorici. Aleksić je u javnost dospeo 1999. godine, kada je brutalno pretučen pred svojim stanom u Nikšiću. U to vreme bio je načelnik bezbednosti Podgoričkog korpusa VJ. U napadu je korišćeno i vatreno oružje. Napadači nikada nisu otkriveni. Godine 2002. imenovan je za šefa Vojne obaveštajne službe u Podgorici. Posle referenduma u Crnoj Gori, 2006. godine, odbio je da pređe u redove Vojske Crne Gore i karijeru je nastavio u Podgorici.