Predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić, koji je juče, rano izjutra, kako je objavljeno, napustio Srbiju uhapšen je na graničnom prelazu Rača, potvrđeno je u MUP-u Srbije. Pojedini mediji objavli su da je uhapšen prilikom ulaska u zemlju iz Republike Srpske.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da sumnja da je veliki broj kredita Agrobanke odobravan grupama povezanih pravnih lica bez adekvatnog obezbeđenja i protivno Zakonu o bankama, aktima Narodne banke Srbije i internim pravilima Agrobanke.

„To je imalo za posledicu nenaplativost odobrenih kredita u visini od preko 200 miliona evra“, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. „Samo Hedkomerc i Drina timber imaju neizmirene obaveze prema Agrobanci u iznosu od preko 530 miliona dinara. Suvlasnik ova dva pravna lica je najbliži rođak jednog od bivših rukovodilaca u Agrobanci“, rekao je Radisavljević. U javnosti se spekulisalo da je sin Dušana Antonića, Milan, suvlasnik Drina timbera, što prvi čovek Agrobanke nije demantovao, ali ni direktno potvrdio u svom poslednjem pojavljivanju u medijima prekjuče.

Radisavljević nije hteo da objavljuje imena uhapšenih, pošto je krivični postupak na samom početku, ali je RTS objavio da su u pitanju Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić. U Tužilaštvu kažu da će verovatno biti i dodatnih hapšenja.

Tužilaštvo od februara vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala Agrobanka. Njoj je u maju ove godine Narodna banka oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra.