Foto: Pixabay/ CeruleanSon

Zbog sumnje da je od 2010.godine prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema navodima MUP, on je kao član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“ reklamirao prodaju tih kartica, na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe.

On se tereti i da je prodavao obrasce za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih.

Procenjeno je da je M.K. na taj način preko svog računa na servisu „Liberty Reserve“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara.

U policijskoj akciji pod nazivom „Šedou veb“ aktivno su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država.

Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom „Infraud“, a u njoj je uhapšeno 36 osoba, od kojih je većina u koordinisanoj akciji širom sveta.

Radi se o osobama koje su rukovodile organizacijom „Infraud“, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova.

Taj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta.

Procenjuje se da je „Infraud“ bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je oboren u velikoj međunarodnoj akciji.