Mladima je potreban prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, učestvuju u aktvnostima prema svojim potrebama i interesima, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju. To je takođe važno u humanitarnim situacijama.

Ukoliko se mladima obezbedi bezbedan prostor oni mogu da doprinose razvoju, miru i socijalnoj koheziji, ističe se u saopštenju.

Populacion fond UN ističe da četverogodišnje iskustvo govori u korist omladinskih prostora i podrškr slobodnim aktivnostima.

Kroz angažovanje mladih u lokalnim kancelarijama i klubovima širom Srbije, videlo se sa mladi mogu biti saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost, i da podstiču promene u svojim lokalnim zajednicama“, izjavila je dr Doina Bologa, direktorka UNFPA za Srbiju.

Od 2015, UNFPA, agencija UN za seksualno i reproduktivno zdravlje, podržavala je rad sa izbeglicama i migrantima u Srbiji, uključujući mladima, podseća se u saopštenju.

„Samo ove godine, preko 40 radionica pružilo je bezbedno okruženje za preko 400 žena i devojčica iz migrantske populacije. Na radionicama one su usvojile nove veštine i razgovarale o ljudskim pravima, nasilju, ženskim pravima i mnogim drugim temama koje su njima važne“, dodaje Marija Raković, zamenica direktora UNFPA za Srbiju.