Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu daje nadu da će napokon biti nađeno rešenje za taj dugotrajni konflikt i da će doći do pomirenja Srba i Albanaca, rekla je na svečanosti Mikulesku, koja je izaslanica generalnog sekretara UN.

Ona je naglasila da je Srbija i dalje lider regiona po broju njenih vojnih trupa i policije u mirovnim operacijama UN, uključujući novoosnovanu Medicinsku operativnu grupu za Balkan, i pohvalila profesionalizam i sjajnu reputaciju srpskih mirovnjaka i porast broja žena u misijama.

Prema njenim rečima, Kancelarija UN u Beogradu pruža političku podršku državama regiona za unapređenje mira i stabilnosti.

Ona je prenela poruku generalnog sekfretara UN Antonija Gutereša povodom rođendana UN: „Svetski problemi prevazilaze granice, zato je potrebno da mi prevaziđemo razlike da bismo transformisali budućnost. Kad dostignemo ljudska prava i dostojanstvo za sve, ljudi će graditi miran i pravedan svet i tu viziju treba da pretvorimo u realnost“, navodi se u poruci.

U ime Vlade Srbije obratila se potpredsednica vlade Zorana Mihajlović koja je podsetila da su UN osnovane pre 72 godine kako bi sprečile veliki rat, u čemu su uspele.

Ali mnogo je malih ratova i kriza kroz koje danas prolazi svet i naš regoion. Želimo da u budućnosti gradimo više mira i učinimo sve da održavi razvoj ne bude samo priča, već realnost, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je u maju potpisala sporazum sa UN na osnovu kojeg će u narednih pet godina zajedno raditi na jačanju ekonomije i boriti se sa klimatskim promenama.

Nadam se da ćemo svake sledeće godine više pričati o osmesima dečaka i devojčica koji se rađaju, poručila je Mihajlović.

Kako je navedeno, u narednim godinama podrška UN u Srbiji fokusiraće se na 17 globalnih ciljeva svetske organizacije, i to u kontekstu njenih reformi za pristupanje Evropskoj uniji.

Ceremoniji u Studentskom kulturnom centru su prisustvovali i ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i druge zvanice.