Unaprediti sistem civilne zaštite na lokalu 1

Kako je rečeno Danasu u SKGO-u, Mreža je postala jedan od glavnih instrumenata za dvosmernu razmenu informacija na temu upravljanja rizicima, vanredne situacije, prevencije i civilne zaštite. Članovi Mreže su predstavnici više od 100 gradova i opština – članica SKGO-a, zaduženi za poslove bezbednosti, upravljanja rizikom i civilne zaštite u svojoj opštini, odnosno gradu.

Da bi osnažili kapacitete lokalnih samouprava da odgovore na izazove upravljanja rizikom, u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, SKGO će kroz pakete podrške odabranim opštinama pomoći u procesu analize normativnog i funkcionalnog okvira, kao i ukupnog sistema zaštite i spasavanja.

– Naša podrška ogledaće se i u prilagođavanju postojećih akata novim metodološkim rešenjima, usaglašenih sa važećim zakonodavnim okvirom, EU standardima, a posebno standardima u oblasti rodne ravnopravnosti. Uz našu podršku i podršku eksperata iz Švedske, opštine će pripremiti i Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, ukazuje za naš list Darko Drndić, koordinator komponente „Prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou“, na programu „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“.

Kako naglašava, direktna podrška gradovima i opštinama je princip za koji se SKGO sve više zalaže.

– Nastojimo da lokalnoj samoupravi koja ima potrebu za određenom podrškom, u ovom slučaju u oblasti upravljanja rizikom, kroz rad sa lokalnim i ekspertima iz Evrope, pomognemo da situaciju unapredi. SKGO nastoji i da pomogne u uspostavljanju saradnje opština, koje se susreću sa sličnim izazovima, kombinujući ovu vrstu saradnje sa iskustvima koja se mogu dobiti iz Evrope, objašnjava Drndić.

Nakon završetka procesa implementacije paketa podrške, koji je već započet u opštini Osečina, Drndić kaže da biti ojačani kapaciteti uprave kako bi bila osposobljena da u narednom periodu sama sprovodi mere propisane zakonom, drugim aktima i standardima, a sve u cilju zaštite građana i njihove imovine.

– Iskustva opštine sa kojom proces bude završen, koristićemo u okviru paketa podrške narednim lokalnim samoupravama sa kojima ćemo raditi, navodi Danasov sagovornik.

Pored rada sa odabranim opštinama, SKGO će pružati podršku i svim svojim članicama, koja će se ogledati u pomoći za primenu zakonodavnog okvira, novih rešenja, metodologija, nacionalne strategije i međunarodnih standarda u oblasti prevencije u smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, a posebno u razmeni i širenju dobre prakse između gradova i opština Srbije, ali i iskustava sa evropskim.

– Posebno će se voditi računa da kroz naše aktivnosti ojačamo svest za potrebom jačanja sistema civilne zaštite na lokalnom nivou kao integralnom sistemu civilne zaštite u Republici Srbiji. Cilj nam je da postavimo dobre osnove kako bismo unapredili stanje u našem sistemu civilne zaštite na lokalnom nivou, zaključuje Darko Drndić.

Podrška SKGO i u primeni zakona

U narednom periodu, nakon donošenja novog zakona koji će zameniti postojeći Zakon o vanrednim situacijama, u saradnji sa ekspertima na nacionalnom nivou, Stalna konferencija gradova i opština pružiće pomoć i podršku lokalnim samoupravama u Srbiji u primeni novih zakonskih rešenja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.