UNS: Beriša priznao da je iščupao ploču postavljenu u znak sećanja na otete novinare 1Foto: Logo

Udruženje je navelo da je imalo uvid u izveštaj policije u Đakovici u kome se navodi da je policija izvršila uviđaj 4. februara i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta na kome je postavljena, kao i da se u policijskom izveštaju navodi da je delo etnički motivisano.

U saopštenju UNS dodaje se da je ploča preuzeta sa mesta na kome je bačena i odneta u Policijsku stanicvu u Orahovcu, gde je identifikovin osumnjičeni i bager koji je koristio. Kako se dodaje, uviđaj je izvršen nakon što su predstavnici UNS 3. februara utvrdili da je ploča iščupana i bačena. Oni su tada obavestili policiju koja je rekla da je dan ranije već obavila uviđaj, „što očigledno nije bilo tačno“.

Predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić rekao je da udruženje pozdravlja pronalaženje počinioca i da očekuje da će on biti procesuiran, a izrazio je nadu i da će to hapšenje doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih novinara. Novinari Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači i prema podacima dobijenim od porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je tada bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova, navodi se u saopštenju UNS.