Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra neprihvaljivim ponašanje Radulovića koji je juče u Skupštini Srbije vređao novinarke „Politike“, Tanjuga, Foneta i Bete i poziva ga da sa takvim ponašanjem prestane.

Saša Radulović novinarki „Politike“ Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koje je DJB podneo na prosvetne zakone „sramotan i manipulatorski“, a novinarkama agencija Tanjug, Fonet i Beta da „oni rade, ali njihov rad niko ne prenosi“.

UNS podseća da ovo nije prvi put da Radulović vređa novinare. On je u junu prošle godine odbio da odgovara na pitanja novinara Tanjuga, Studija B i Pinka jer, kako je rekao, „nisu novinari“, a medije u kojima rade nazvao „blatoidima“.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga  može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe je danas uputilo kritiku Raduloviću zbog neprimerenog ponašanja prema novinarima i medijima. NUNS podseća Radulovića da su nosioci javnih funkcija dužni da se prema novinarima ponašaju odgovorno i bez ikakve diskriminacije.

„Svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima mogu izraziti na zakonom propisan način – demantijem, ili žalbama regulatornom (REM) i samoregulatornom telu (Savet za štampu)“, istaknuto je u saopštenju NUNS.

NUNS podseća da je i ranije kritikovao Sašu Radulovića zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima i medijima.