Predsednik Paunović je upoznao ambasadorku Krusti sa naporima koje vlast čini da ublaži posledice ekonomske krize u lokalnoj zajednici, ističući posebno učinke na polju turizma, zapošljavanja i podsticaja privrednih aktivnosti. „U protekle tri godine iz lokalnog budžeta je izdvojeno je oko 90 miliona dinara za otvaranje novih radnih mesta, subvencijama su podržani privrednici, poljoprivredni proizvođači i udruženja, a posebno snažan impuls dat je ubrzanom razvoju turizma kroz ulaganja na polju infrastrukture i promocije zlatarskog kraja. Ključni efekat je desetostruko veći broj noćenja u odnosu na 2012“, istakao je Paunović, apostrofirajući činjenicu da Opština Nova Varoš spada u grupu onih sa povoljnim ambijentom za investiranje.

Ambasadorka Krusti složila se sa prvim čovekom grada na padinama Zlatara da je ekonomija ključna, ali da je za ekonomsko osnaživanje Srbije značajno njeno pridruživanje evropskoj porodici naroda i u tom svetlu otvaranje bar jednog poglavlja u pretpristupnim pregovorima. „Republika Kipar snažno podržava evrointegracije vaše zemlje. To je veoma značajno i za lokalno stanovništvo, kako zbog ekonomskog osnaživanja i boljeg standarda građana, tako i zbog sprovođenja evropske prakse da se sve politike decentralizuju čime na značaju dobijaju lokalne inicijative i aktivnosti, rekla je kiparska ambasadorka uz ocenu da se ovdašnja privreda, a posebno za novovaroški kraj značajna poljoprivreda, mora prethodno konsolidovati kako bi bila konkurentna na evropskom tržištu“, poručila je kiparska ambasadorka.

Poseta nemačkog ambasadora

„Šansa razvoja Pešteri ogleda se u prednostima za razvoj uzgoja sitne i krupne stoke, pre svega što tu vladaju dobri prirodni uslovi“, ocenio je nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm u poseti Sjenici. Nemački ambasador je zaključio da je razvoj stočarstva u ovom delu zemlje ograničen lošom putnom infrastrukturom, ali da bogati pašnjaci mogu da ubrzaju razvoj i privuku investitore. Sem Sjenice, ambasador Vilhelm je posetio i Novi Pazar.