Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ovako je na pitanje “zašto ministar uporno ignoriše stavove i zahteve novinarskih i medijskih udruženja” odgovorio Vladan Vladisavljević, ministar kulture i informisanja u Danasovom novom “Intervjuu na mreži” na Fejsbuk strani našeg lista. On je rekao i da mu nije sasvim jasno na šta se misli ovim pitanjem.

Priliku da postave pitanja ministru putem Danasovog intervjua na Fejsbuku iskoristili su brojni medijski radnici, aktivisti i političari. Upravao pitanje o medijskim udruženjima postavio je Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS.

Ministar je u Fejsbuk intervjuu još dodao i da ohrabruje javni dijalog, odgovarajući na pitanje karikaturiste Marka Somborca, koji se interesovao za organizovanje okruglih stolova na, kako je rekao, “sve problematične teme za javnost (ekonomski rezultati, Kosovo, Beograd na vodi…) na koje bi bili pozvani svi mediji i relevantni sagovornici”.

„Uvek sam otvoren za organizovanje okruglih stolova i javnih tribina o svim pitanjima koje se tiču resora na čijem se čelu nalazim”, odgovorio je Vukosavljević. “I tu praksu sam redovno i afirmisao. Svakako da pitanja ekonomskih rezultata, Kosova, Beograda na vodi nisu u nadležnosti Ministarstva kulture, ali ohrabrujem javni dijalog o svim pitanjima jer smatram da je ona korisna za aktiviranje svih demokratskih potencijala jednog društva.”

Jedan od najaktivnijih postavljača pitanja bio je i Radomir Lazović iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Njega je interesovalo da li je ministar u sukobu interesa jer Ministarstvo povećalo sredstva na godišnjem konkursu za održavanje Dvorskog kompleksa (sa 34 na 68 miliona dinara), a Vukosavljević je član Krunskog saveta.

On je potvrdio iznos koji je odobren i objasnio veliku važnost Dvorskog kompleka. “Moje članstvo u Krunskom savetu je počasnog karaktera i nema nikakve veze sa odlučivanjem o sredstvima, naročito ako se ima u vidu da su ta izdvajanju poslednjih 15 godina, u različitim intervalima bila i znaćajno veća”, dodao je Vukosavljević.

Lazović je postavio i pitanje u vezi sa prethodnim poslovima ministra u oblastima spoljne trgovine i nekretnina, na šta je Vukosavljević odgovorio da se tim poslovima bavio pre 27-28, odnosno 20 godina.

“…. čovek u svom životu obavlja više poslova i moje interesovanje za oblast kulture i različite aktivnosti sa tim u vezi su i dovele do toga da 2013. budem predložen za gradskog sekretara za kulturu. Verovatno je da su me rezultati rdaa na toj funkciji i doveli na ovo mesto na kome se sada nalazim.”

Kultura i politika

Vukosavljević se složio sa pitanjem jednog građanina da li treba odvojiti Ministarstvo za kulturu i inofrmisanje na dve institucije, dok je na pitanje o tome zašto opozicija ne gostuje u jutarnjim programima Pink, rekao da je “uređivačka politika ekskluzivno pravo svakog pojedinačnog medija”.

Mnoge građane je intersovalo zašto Ministarstvo kulture i informisanja ne radi na ukidanju rijalitija ili barem njegovom ograničavanju.

“Ministarstvo ne gleda sa odobravanjem i razumevanjem na sadržaje pojedinih „rijaliti“ programa”, odgovorio je resorni ministar. “Smatramo da su ti sadržaji ponekad naglašeno skaradnog i moralno neprihvatljivog izraza. Nažalost, za mere u vezi sa tim, nadležna su regulatorna tela koja su nezavisna i za koja smatramo da bi u pojedinim slučajevima trebalo da reaguju potpuno u skladu sa svojim ovlaščenjima.”

Vukosavljević je u “Intervjuu na mreži” još rekao i da su u poslednjih 15 meseci sasvim ukinuta VD stanja u svim ustanovama kulture koja su u nadležnosti ovog ministarstva, da su direktori su izabrani na javnim konkursima. “Jedini izuzetak je Muzej savremene umetnosti u Beogradu, gde konkurs nije raspisan zbog rekonstrukcije koja je bila u toku, ali će sada po okončanju rekonstrukcije, i to biti učinjeno u kratkom roku”, dodao je on.

Ministar je najavio ponovno uvođenje inspekcije u Ministarstvo, kao i da tvrdnja o falsifikatima u Narodnom muzeju pripada karnevalskoj dimenziji naše stvarnosti, kako je rekao.

Kafane u ustanovama kulture

Jednog korisnika Fejsbuka je interesovalo i kada će država definisati osnove rada ustanova kulture na lokalnom nivou kako ne bi više bile “kafane, kafići, prostori za iznajmljivanje onima koji nemaju nikakve veze sa kulturom (očne ordinacije, dečiji rođendani…).”

“U pojediim slučajevima, koji se mogu uzeti kao izuzetak, može se konstatovati da ovakva pojava postoji. Pokušaćemo da odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću u narednoj godini utičemo da ovakve situacije više ne nastaju”, obećao je ministar u odgovoru.

On je još rekao i da treba izdvojiti više novca iz budžeta za kulturu, kao i da se aktivno radi na postavljanju lampa i liftova u muzejima, kao što je to urađeno u Muzeju savremene umetnosti.