Foto: FoNet/Marija Đoković

Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedna od najznačajnijih i najlepših u Srbiji i naglasio da mu je čast što se nalazi u društvu dobitnika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Ne postoji ništa svetije od današnjeg dana kod Srba i ljudi koji žive u Srbiji, jer Sveti Sava okuplja sve na jednom mestu. To je ličnost kojoj niko ne može ništa da prigovori i zameri“, rekao je on, naglašavajući da je komisija izabrala najbolje među predloženim kandidatima. Svetosavske nagrade dodeljuju se za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Od 230 prijavljenih na konkursu je izabrano 27 dobitnika, a nagrađeni su: Hemijsko-tehnološka škola, Subotica, Mašinski fakultet i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Dom učenika srednjih škola u Leskovcu, kao i Predškolska ustanova „Moje detinjstvo“ u Čačku. Dobitnici Svetosavske nagrade su i Jovanka Lastić, direktor Srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma „Nikola Tesla“ u Budimpešti, Duško Obradović, nastavnik računarstva i informatike u Gimnaziji „Veljko Petrović“, Sombor, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, Branislav Jeremić sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

Nagrađen je Filip Bošković, koji je diplomirao na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosekom 9.91, Bojan Ćirić, vaspitač u Predškolskoj ustanovi „Đulići“, Zaječar, Silvana Plavšić, direktorka Osnovne škole „Dragan Kovačević“ u Beogradu i Ana Živković, nastavnik engleskog jezika Osnovne škole „Čegar“ u Nišu, kao i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“, Vrčin Dobrica Sinđelić. Učenici dobitnici su: Slaven Balać iz Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, Aleksa Milojević, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Rašković, učenik osmog razreda Osnovne škole „10. oktobar“ u Subotici, Irina Pejoska, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole „Stanković“ u Beogradu. Osnovna škole koje su ponele priznanje Svetog Save su: „Prota Stevan Popović“, Čumić, „Vuk Karadžić“, Sočanica, „Slobodan Sekulić“, Užice, „Branko Radičević“, Savino Selo.

Dobitnici su i generalni direktor Valjevske Pivare Aleksandar Rajevac guverner Rotari distrikta 2483-Srbija i Crna Gora za 2018/2019. godinu Vladimir Matić, nastavnik obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu Anđelka Krasojević i generalni konzul Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović.

Povezani tekstovi