Uskoro konkurs za dotacije 1Foto: Nenad Kovačević

Građani će o tome, kako je rečeno, moći da se informišu i na zvaničnom gradskom sajtu.

– Užice je među retkim lokalnim samoupravama u Srbiji koje su u prethodnom periodu preduzimale niz aktivnosti u cilju smanjena zagađenja vazduha. Više niko ne može da spori da naše mere daju rezultate i da nije bolje nego što je bilo. Užice ima znatno manji broj dana u godini sa zagađenim vazduhom nego ranije i pored nepovoljnog prirodnog i geografskog položaja i temperaturnih inverzija koje značajno doprinose zagađenju, rekao je Petković. On je dodao da je Užice u toj oblasti „uradilo više nego drugi gradovi u Srbiji, zbog čega je usledila i finansijska podrška Ministarstva za zaštitu životne sredine i Vlade Srbije“.

Iako je u budžetu za ovu godinu bilo planirano 20 miliona dinara za subvencije mera za energetsku efikasnost, kojima se sufinansira zamena stolarije, postavljanje termičke izolacije i kupovina kotlova na gas i pelet, ta suma će rebalansom biti duplirana. Konkurs za subvencije, za koje mogu da se prijave vlasnici kuća i stanari pojedinih stambenih zgrada, trebalo bi da bude raspisan krajem februara ili početkom marta.

– Za prethodnih pet godina za tu namenu iz budžeta je izdvojeno oko 50 miliona dinara i uloženo u više od 600 objekata, a samo ove godine izdvojićemo 40 miliona dinara i uložiti ih u oko 400 objekata, kazao je Petković. U okviru projekta „Udahnimo život prirodi“, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, nastaviće se pošumljavanja, tokom koga je prošle godine pošumljeno 5,2, a ove godine pošumiće se oko 10 hektara u gradu.

Petković očekuje od države 80.000 evra kako da bi se, do marta ove godine, izvršila konverzija kotlarnice sa mazuta na gas u Centru za majku i dete, koja je jedan od većih javnih zagađivača.

U okviru najavljene rekonstrukcije Zdravstvenog centra, naredne godine, kako je najavio, Kancelarija za javna ulaganja uložiće oko milion evra u konverziju kotlarnice sa mazuta na gas i biomasu u toj ustanovi.

U završnoj fazi je i izrada projekta Gradske toplane o izgradnji kotlarnice na Međaju koja će, takođe, koristiti gas, a ta investicija koštaće oko pet miliona evra. Kako grad nema novca, Petković se nada podršci države ili donatora.

– U narednih pet godina, u većem delu javnog sektora, nadamo se da ćemo završiti konverzije kotlarnica, ali najveći problem su individualna ložišta i to nećemo moći da rešimo tako brzo, kazao je Petković, čiji saradnici su naveli da Užice ima oko 16.000 takvih ložišta.

Niža cena priključka na gasovod?

Petković je kazao da gradska vlast pokušava da ubedi preduzeće „Užice gas“, čiji je manjinski deoničar Grad Užice, a većinski vlasnik je kompanija „Jedinstvo“ iz Sevojna, da dodatno snizi cenu priključka za domaćinstva na gasovod, koja je ranije snižena sa 980 na 490 evra.

Bez subvencije za toplovod

Rekavši da je gradska vlast nameravala da subvencioniše i priključke domaćinstava na toplovod Gradske toplane, on je dodao da se od te ideje odustalo. „Taksa za priključak košta 100.000, a radovi oko 500.000 dinara. Mnoga domaćinstva nemaju dodatnih 2.500 do 3.000 evra za unutrašnje instalacije za grejanje i odustali smo od te ideje, jer bismo velikim novcem subvencionisali mali broj onih koji imaju više novca od prosečnog domaćinstva u gradu.“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.