Sumirajući učinak EU PROGRES u periodu od sredine 2010. do kraja marta 2014. godine, a zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske, na skupu je ocenjeno da je na području 25 opština uspešno sprovedeno ukupno 255 projekata iz oblasti infrastrukture, ekologije, zdravstva, obrazovanja, ekonomije, socijalne zaštite, pomoći ugroženim i marginalizovanim grupama, rodne ravnopravnosti i unapređenja opštinskih usluga.

Posredstvom EU PROGRES-a, na teritoriji Opštine Nova Varoš realizovano je devet lokalnih projekata iz sledećih oblasti: dobrog upravljanja (ekološka edukacija, prevencija i suzbijanje porodičnog i vršnjačkog nasilja, prevencija raka dojke i grlića materice), opštinskog upravljanja (priprema plana generalne regulacije), infrastrukture (studija za deponiju, priprema tehničke dokumentacija i nabavka opreme za reciklažni centar, unapređenje preventivne zaštite žena i dece) i javne svesti i brendiranja (očuvanje prirodnih i kulturnih vrednosti na Zlataru. Donatori su preko EU PROGRES finansirali i jedan značajan međuopštinski projekat. Reč je o preradi glavnog projekta za regionalnu deponiju „Banjica“. Ukupna vrednost svih ovih projekata dostigla je cifru od oko 312.000 evra.

– EU PROGRES je jedan od značajnijih i sveobuhvatnijih programa pomoći Srbiji od strane EU, jer je doprineo ekonomskom napretku i razvoju mnogih sektora i oblasti na prostoru jugozapadne i južne Srbije. Iako se ovaj Program završava, podrška razvoju ovih 25 opština biće nastavljena kroz novi program – Evropski PROGRES, koji bi trebalo da počne uskoro, najavio je na završnoj konferenciji Majkl Devenport, šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji.