Rezultati medicinskog rada Instituta za KVB Vojvodine tokom 2006. pokazuju da je još veći broj bolesnika nego prethodnih godina – još uspešnije zbrinut. Tokom prošle godine na Institutu za KVB Vojvodine operisano je 1.157 bolesnika sa stepenom mortaliteta od 2,6 odsto. To je najveći broj kardiovaskularnih intervencija u poslednjih 15 godina u ovoj kući, a najmanji mortalitet za osam proteklih godina, navodi se u saopštenju Instituta za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici.
Kako se ističe, treba uzeti u obzir da je od trenutka kada su kardiovaskularni problemi počeli da se rešavaju i hemodinamskim putem (kateterizacije i ugradnja stentova), procenat teških bolesnika koji se podvrgavaju operativnim metodama mnogo veći, a samim tim i rizik od njih. Na Klinici za kardiologiju protekle 2006. je, kako je saopšteno, primljeno 4.775 bolesnika, što je 450 bolesnika više nego 2005, a čak 886 više nego 2002.
Znatno je smanjena dužina hospitalizacije i brzina oporavka bolesnika na Klinici za kardiologiju. U odnosu na 2005. kada je njihov prosek zadržavanja na Institutu za KVB Vojvodine bio 10,1 dana, prošle godine je to vreme znatno kraće i iznosi u decembru mesecu 6,84 dana. To je, kaže se u saopštenju, omogućeno kvalitetnom dijagnostikom, visokostručno vođenim intervencijama uz pomoć kvalitetne opreme i boljom organizacijom rada. Tokom 2006, urađen je najveći broj subspecijalističkih pregleda za poslednjih pet godina. Pregledano je 36.218 bolesnika, za oko hiljadu više nego 2005, a skoro za 6.000 više u odnosu na 2002.
U Jedinici intenzivne nege lečena su 2.003 bolesnika i taj broj je za 30 veći u onosu na prethodnu godinu. U godini kada je Institut za KVB Vojvodine proslavio četvrt veka invazivno-hemodinamskog rada, zahvaljujući razumevanju pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, u avgustu je otvorena nova Angio sala (sala za kateterizacije). Skoro 3.000 kateteriziranih bolesnika u 2006. predstavlja broj koji je za više od 200 veći nego prethodne, a skoro za 1.000 u odnosu na 2002. godinu. Na Odeljenju za invazivnu kardiologiju, u laboratoriji za hemodinamsku obradu, urađene su 952 interventne procedure, skoro 200 više nego 2005. i skoro duplo više od 2004.
Lekari Odeljenja za elektrofiziologiju, pejsmejkere i poremećaje ritma implantirali su 289 pejsmejkera. Ugrađeno je 20 defibrilatora, a radiofrekventna ablacija se radi od sredine decembra i dosad je urađeno šest uspešnih intervencija.
Pored nove Angio sale, Institut za KVB Vojvodine je kupio i preko potreban pokretni rendgen, i dobio novi najsavremeniji aparat za biohemijsku analizu krvi, saopšteno je iz ove institucije. Time će još više biti ubrzan prijem hitnih bolesnika i omogućeno završavanje većine procedura na jednom mestu, što dosad nije bilo moguće u potpunosti. Ministarstvo je obećalo skoru nabavku još jedne Angio sale. Sve je spremno da u 2007. na Institutu za KVB Vojvodine bude uvedeno kompjutersko vođenje robnog knjigovodstva, čime će u svakom momentu biti omogućeno stalno praćenje ulaska i potrošnje medicinskih materijala i medikamenata, navodi se u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.