Tim povodom 6. avgusta u manastiru Mileševa biće svečano ustoličenje novog episkopa Mileševske eparhije.

– To je crkveni i kulturno-duhovni događaj, veoma važan u životu svake eparhije. Program povodom ustoličenja novog episkopa počinje u subotu, 5. avgusta kada ćemo dočekati NJegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Irineja, arhijereje Srpske pravoslavne crkve i druge goste iz političkog, javnog i kulturnog života. Svečano bdenije, odnosno večernja služba, počeće u 17 sati. Sutradan u 9 sati počeće Sveta arhijerejska liturgija kojom će načelstvovati NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej uz sasluženje više arhijereja i sveštenika a u nastavku će biti svečano ustoličenje novog episkopa. Posle toga u manastirskoj porti u Mileševi biće priređen kulturno-umetnički program i „Trpeza ljubavi“, rekao je na konferenciji za medije protojerej stavrofor Marko Papić. On je naglasio i da su upućeni pozivi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, lokalnim samoupravama u Prijepolju i svim opštinama koje pripadaju Mileševskoj eparhiji, predstavnicima Islamske zajednice, javnim i kulturnim ličnostima.

Biografija novog episkopa

Atanasije (Rakita), novoizabrani episkop mileševski, rođen je 7. novembra 1957. godine u Janju kod Šipova. Na krštenju je dobio ime Svetko. Završio je osnovnu školu u Babićima, zatim pravoslavnu Bogosloviju u manastiru Krki. Zamonašio se u istom manastiru kao maturant Bogoslovije 7. maja 1977. godine. Rukopoložen je za đakona 9. maja a za prezvitera 18. decembra iste godine u Krki. Završio je Bogoslovsku Akademiju Svetog Vladimira u NJujorku.

U septembru 1981. godine započeo je nastavničku karijeru u Bogosloviji u manastiru Krki. Posle dve godine, 1983. premešten je od Sinoda SPC u Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu, gde je predavao jedanaest godina, do 1994. godine. Tamo se zbližio sa episkopom raško-prizrenskim, potonjim Patrijarhom srpskim Pavlom i bio njegov saradnik. Odlično je upoznao Kosovo i Metohiju i bogoslužio na celoj kosovsko-metohijskoj teritoriji, a najviše u mučeničkom manastiru Deviču. Uređivao je časopis Eparhije raško-prizrenske „Sveti Knez Lazar“. Na poziv patrijarha Pavla u jesen 1994. prešao u Beograd, gde je radio kao asistent kod episkopa Atanasija (Jeftića) na katedri za Patrologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. U isto vreme je predavao i na Bogoslovskom fakultetu u Foči predmet Istorija religije i bio urednik „Pravoslavlja“, zvaničnog glasila SPS.

Eparhija mileševska

Godine 1999. izabran je i hirotonisan za vikarnog episkopa hvostanskog. U toku hirotonije 31. maja bombarderi NATO-a su leteli na beogradskom nebu. Kao vikar Patrijarha Pavla bio je urednik Informativne službe SPC zvane „Pravoslavlje pres“, a najviše je doprineo u rukovođenju radom pravoslavnih veroučitelja u javnim školama kao predsednik odbora za veronauku Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, i u uređivanju odnosa Crkve sa prosvetnim institucijama Vojske Srbije – Vojnom akademijom i Vojnom gimnazijom. Tada je pokrenuo i uređivao časopis „Pravoslavni katiheta“.

U maju 2013. izabran je za episkopa bihaćko-petrovačkog. Sveti Arhijerejski Sinod mu je poverio službu predstavnika SPC pred Ministarstvom odbrane i OS BiH, a u maju 2017. godine na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC izabran za Episkopa upražnjene Eparhije mileševske. Episkop Atanasije biće četvrti Episkop mileševski od njenog osnivanja 1992. godine.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 1992. godine, doneta je odluka kojom je osnovana Eparhija mileševska. Obuhvata zapadni deo Raške oblasti, Srednje Polimlje i Potarje, odnosno opštine: Prijepolje (sedište Eparhije), Priboj, Nova Varoš, Sjenica i Pljevlja. Najznačajniji manastiri ove Eparhije su: Mileševa, Banja kod Priboja, Sveta Trojica kod Pljevalja i drugi.

Atanasije Rakita je četvrti episkop Mileševske eparhije. Pre njega Eparhijom su upravljali Georgije Đokić (1992-1997), Vasilije Veinović (1994-1997), Patrijarh srpski Pavle – administrator (1997-1999), Filaret Mićević (1999-2015), Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije – administrator (2015-2017).