Foto: Aleksandra Popović

Kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Coraxa za predstojeću 2018. „Godinu Vučića“, prodavao se iznenađujućom brzinom, dok su čitaoci strpljivi stajali u redu “kod jelke” na štandu Danasa i Novog optimizma.

U međuvremenu se pojavio i Koraksić, čiji su radovi svakodnevno na stranama Danasa, i obradovao sve kupce kalendara potpisima sa posvetom i lepim željama za predstojeću godinu. O političkim prognozama i željama za narednu godinu građani su pričali okupljeni oko plakata sa najzanimljivijim karikaturama.

Jedan kupac uredno je platio svoj primerak kalendara ali ga i pocepao na pola na licu mesta. Zbunjeni građani komentarisali su da se „možda iznervirao kad je shvatio da će i sledeća godina biti Godina Vučića“. Iznervirano je izgledao i Deda Mraz koji je dobacivao, kako susednom skupu, tako i našem štandu kritikujući i kalendar i sve okupljene.

Dok su čekali svoj primerak kalendara i potpis slavnog karikaturiste, građani su mogli da primete i da na postolju jelke više nema poruka sa novogodišnjim željama koje su Beograđani postavljali prethodnih dana. Umesto toga osvanulo je nekoliko papira sa rečima: “Sa pogledom na ovu veliku i sjajnu novogodišnju jelku u našem ponosnom Beogradu želim svim Beograđanima i građanima naše prelepe zemlje srećnu Novu godinu i mnogo velikih i sjanih uspeha, zdravlja, sloge uz nadu da ćemo u svakom segmentu naših života u Novoj godini samo ići napred” (poruka je napisana bez ijednog znaka interpunkcije i velikim slovima).Pored toga ostavljene su samo poruke koje hvale izgled jelke.

Ipak, kritike na račun jelke počeli su da upućuju ljudi koji su došli da čuju novogodišnju poruku Saše Jankovića, lidera Pokreta slobodnih građana, koji je organizovao skup blizu štanda Danasa.

Prodaja kalendara sa Koraksovim karikaturama sutra i u Zmaj Jovinoj u Novom Sadu u 12 sati.