Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, kaže za Danas da ne bi bilo moguće rasvetliti ovaj ratni zločin bez velike pomoći Euleksa, kako prilikom prikupljanja dokaza, tako i tokom obezbeđivanja svedoka. On dodaje i da je Tribunal u Hagu dostavio Tužilaštvu forenzički materijal, koji je prikupljen nakon zločina 1999. godine, dok je deo materijala dostavio i Fond za humanitarno pravo.

Podsetimo, Toplica Miladinović, komandant 177. VTO Peć koji je 1999. naredio „Šakalima“ da proteraju albansko stanovništvo iz Peći i okolnih sela, od nedelje se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, zajedno sa osam pripadnika te paravojne jedinice. Tužilaštvo za ratne zločine je dosad pokrenulo istragu protiv 26 osoba zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. ubili 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć. Pripadnici jedinice „Šakal“ terete se i da su ubili oca i strica Agima Čekua, jednog od komandanata OVK, u njihovom rodnom selu Ćuška.

Miladinović je osumnjičen da je izdao naredbu pokojnom Nebojši Miniću, koji je bio komandant na terenu, da napadne civilno stanovništvo albanske nacionalnosti. Pripadnici „Šakala“ tokom ove akcije ukrali su više od 100 automobila, kamion, veliku količinu nameštaja, zlatan nakit, a od jednog od ubijenih u selu uzeli su 100.000 nemačkih maraka, kako bi poštedeli život njegovom dvadesetogodišnjem sinu. Međutim, nakon što su uzeli novac, pripadnici jedinice urezali su mu na prsima znak „četiri ocila“, a zatim da ubili pucajući mu u leđa.

Kako saznajemo, osumnjičeni se terete da su sve članove porodice Čeku naterali da se okupe ispred kuće i od Kadrija Čekua uzeli oko 50.000 nemačkih maraka, ali i nakit i druge dragocenosti. Plen je, nakon akcije, preuzeo pokojni Minić, koji je deo zadržao za sebe, a deo podelio ostalim pripadnicima jedinice. Kako je ranije najavljeno, Tužilaštvo za ratne zločine podneće zahtev za oduzimanje imovine osumnjičenima.

Akcijom je rukovodio pokojni Nebojša Minić, koji je oduzeo od članova porodice Čeku sva lična dokumenta i zatim ih pocepao i spalio. Kadrija Čeku ubijen je u kući, dok je Hasanu Čekuu, ocu Agima Čekua, najpre prerezan grkljan, da bi zatim bio „overen“ metkom u glavu i grudi u ambaru. Nakon likvidacije, tela su zajedno sa kućom i ambarom zapaljene. Osumnjičeni se terete i da su zapalili još pet okolnih kuća i ubili iz svake kuće po jednu osobu, dok su u selu zapalili 30 kuća.