Vatikan je nagovestio da podržava pristup Turske u Evropsku uniju i priznao napredak Ankare na njenom putu ka demokratiji, u trenutku kada se u okviru Unije nadvijaju crni oblaci sumnje povodom ulaska te zemlje u blok. U intervjuu za italijanski dnevni list La stampa, koje je objavljen u sredu, državni sekretar Vatikana, kardinal Tarsisko Bertone rekao je da ukoliko se „poštuju osnovna pravile kohabitacije“, izgradnja zajedničke budućnosti je moguća „i sa ulaskom Turske u EU.“
„Turska je dosta toga učinila i još uvek napreduje. Očigledno postoje različiti stavovi. Ali, moguće je ostvariti zajednički dijalog između individua, naroda i vlada koje poštuju osnovni princip života u zajednici,“ rekao je kardinal. Ovi komentari predstavljaju preokret stava Vatikana, koji se prethodno protivio priključenju Turske uz objašnjenje da su kulturni koreni te zemlje isuviše različiti od onih na evropskom kontinentu.
Religiozne manjine u pretežno muslimanskoj zemlji gaje nadu da će se pravo na slobodu religije povećati pod pritiskom EU, jer je Turska prošla kroz sveobuhvatne pregovore o priključenju Uniji. Ali, tokom aprila su radikalne grupe ubile tri hrišćanska izdavača, dok su pregovori o pridruživanju zamrznuti zbog kiparskog pitanja.
Papa Benedikt XVI ranije je izrazio zabrinutosti povodom čitavog pitanja, objašnjavajući da Turska, istorijski gledano, nikada nije bila deo Evrope. Tokom njegove posete Ankari, prošlog novembra, turski premijer Redžep Tajip Erdogan je nagovestio da mu je papa, ipak, tokom neformalnog razgovora rekao da podržava tursko članstvo u EU. Vatikanski zvaničnici nisu direktno potvrdili te navode, ali su priznali da sa naklonošću gledaju na evropski put Turske.