Izrazito visoke temperature i jaka suša, u kombinaciji s ljudskom nepažnjom i nemarom, doprineli su širenju velikog broja požara koji već danima plamte u priobalnom području Hrvatske. Tokom nedelje i juče vatrogasci, koji su zbog sezone požara značajno pojačali snage na Jadranu, bore se s vatrom na desetak mesta duž obale. Najkritičnija je situacija na području Dubrovačko-neretvanske županije, u kojoj kod mesta Bani i Debeli Brijeg traje požar koji je izbio pre sedam dana i proširio se iz Crne Gore, pa je delom zahvatio i minirano područje. Već treći dan gori i gusta borova šuma u mestu Žrnovnica kod Splita, a vatra je do sada progutala oko 50 hektara borovih šuma i niskog rastinja. Još je aktivan i požar na brdu Moseć u zaleđu Splita.

Svetska banka nudi pomoć u gašenju požara

Podgorica – Svetska banka ponudila je juče Crnoj Gori pomoć u gašenju požara, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera Željka Šturanovića. Šturanović je razgovarao s direktorom i regionalnim koordinatorom Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Orsalijom Kalancopulos koja je izrazila spremnost za pružanje pomoći pri kupovini aviona za gašenje požara u Crnoj Gori. Orsalija Kalancopulos i Šturanović su, kako je saopšteno, istakli značaj podrške Svetske banke razvojnim projektima u Crnoj Gori čija je realizacija uslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Vatrogasci su tokom nedelje uspeli da spreče širenje požara u mestu Dicmo, takođe u zaleđu Splita, a slično je i na području Metkovića, gde vatrogasci pod kontrolom drže požar koji se proširio iz susedne Bosne i Hercegovine. Tokom nedelje požar u okolini Pule je na nekoliko sati zaustavio i saobraćaj na glavnom putu poznatom kao „istarski ipsilon“, a koji jug Istre povezuje s Rijekom. Gorelo je i u predgrađu Zadra, gde se vatra na području Bilog Briga opasno približila kućama. Ti požari su u noći između nedelje i ponedeljka stavljeni pod kontrolu.
Vjesnik u jučerašnjem broju objavljuje da su piloti hrvatskih „kanadera“ koji su priskočili u pomoć vatrogascima kod Trnovice i Neuma upozorili policiju da su iz vazduha videli osobu za koju tvrde da je na teritoriji BIH zapalila vatru koja se brzo proširila u Hrvatsku.
U opštini Neum proglašeno je stanje prirodne nepogode zbog brojnih požara poslednjih dana. Opština Neum ovlastila je štab Civilne zaštite da vodi akciju zaštite i spasavanja, te da se prema potrebi angažuje ljudstvo, kao i materijalno-tehnička sredstva pravnih lica, radi sprečavanja prirodne nepogode. U BIH su poslednjih dana izmerene temperature i do 46 stepeni, a posebno toplo vreme zabeleženo je u Hercegovini. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila je krajem prošle sedmice stanje elementarne nepogode zbog požara na severnom prilazu Mostaru, Trebinju i Čitluku. Zbog vrućine, požari su poslednjih dana izbili u crnogoričnim šumama u Hercegovini, a osim vatrogasaca, u gašenje su se dobrovoljno uključili građani i pripadnici Eufora. Stanje elementarne nepogode retko se proglašava na nivou države BIH ili entiteta i uglavnom to čine lokalne vlade i opštinske vlasti ugroženih mesta.
Makedonijom besni dvadesetak velikih požara, od kojih su neki lokalizovani, a neki još predstavljaju opasnost za naseljena mesta, javlja Makfaks. Požar u nacionalnom parku Jasen delimično je stavljen pod kontrolu, a delimično lokalizovan, saopštio je juče državni Centar za upravljanje krizama. Nacionalni park Galičica, pak, suočen je s ozbiljnom opasnošću od požara jer je na teritoriji Albanije u blizini granice već buknula vatra. Tamo su postavljene straže koje prate vatru na albanskoj strani. Najveću opasnost za ljude, inače, predstavlja požar u skopskom selu Raović koji ozbiljno preti okolnim naseljima.