U Dubrovniku je u noći između nedelje i ponedeljka sirenama data uzbuna zbog velikog požara koji ugrožava četvrti Sveti Jakov i Zlatni Potok, nadomak Starog grada, prenose mediji. Krizni štab u Dubrovniku je saopštio da je zatvorena Jadranska magistrala koja je proglašena za prvu liniju protivpožarne odbrane tog srednjevekovnog grada pod zaštitom UNESCO. Pošto nema zaobilaznog puta, Hrvatski autoklub je apelovao na vozače da ne kreću ka Dubrovniku a mediji prenose i da je gradonačelnica Dubravka Šuica aktivirala Civilnu zaštitu za evakuaciju stanovništva ugroženih četvrti Dubrovnika i pozvala žene, decu i stare da se pripreme za odlazak. Šuica je ukazala da turisti nisu neposredno ugroženi.

Kanaderi na licu mesta

Zagreb – Situacija u oblastima Dubrovnika zahvaćenim požarom je „dobra“ jer su tokom noći udari vetra bili blaži što je vatrogascima olakšalo gašenje požara, saopšteno je iz Vatrogasnog operativnog sedišta Državne uprave za zaštitu i spasavanje u Divuljama. Kako prenosi agencija Hina, dva kanadera poslata su juče ujutru da gase požare u okolini Dubrovnika. Deonica Jadranske magistrale od Dubrovnika do Konavala, koja važi za prvu liniju protivpožarne odbrane Dubrovnika, otvorena je za saobraćaj.

„U ovom trenutku turisti su manje u opasnosti (nego stanovništvo grada) jer su na mestima uz more, dok se vatra približava višim delovima grada“.
Vatra je zahvatila nekoliko kuća, rekla je gradonačelnica, dodajući da je tokom gašenja povređeno 26 vatrogasaca, javio je Hrvatski radio. Požar koji je izbio u susednoj Bosni i Hercegovini, u subotu se nošen jakim vetrom približio Dubrovniku, stvarajući front dugačak dvadesetak kilometara. Više od 250 vatrogasaca i nekoliko stotina meštana u okolini Dubrovnika je pokušavalo da zaustavi širenje požara u kojem nije bilo žrtava. Požar je u nedelju zahvatio mesta Mline i Plat, na oko sedam kilometara jugoistočno od Dubrovnika. Iz Mlina i Plata su evakuisani stanovnici i turisti.