Foto: Miroslav Dragojević

Više desetina prosvetnih radnika prekinulo je nastavu u podne i okupilo se ispred ove obrazovne ustanove sa transparentima „Stop nasilju“, „Prosveta je stub društva“, „Obrazovanje je budućnost“… Povod je bio „još jedan u nizu napada, a ako se nešto sistemski ne preduzme, verovatno neće biti i poslednji napad na nekog od nas“, rekli su profesori Trgovačke škole u pozivu na ovaj skup, koji su podržale i druge škole, kao i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Kako su ispričali nastavnici, njihovu koleginicu je pre desetak dana napao učenik trećeg razreda Trgovačke škole jer na popravnom ispitu nije dobio pozitivnu ocenu. Isprva je imao nameru da napadne profesorku koja ga je ispitivala, a kako ga je u tome sprečilo obezbeđenje, napao je članicu komisije. Napadnuta profesorka je pritom lakše povređena, ali se psihički još uvek oporavlja.
Ovim protestom su prosvetni radnici želeli da skrenu pažnju na sve češće nasilje kome su izloženi i da apeluju da se nešto povodom toga preduzme.

– Veoma je važno da ovaj slučaj ne prođe nezapaženo poput prethodnih. Moramo nešto preduzeti kako se ovakvi napadi ne bi više događali, jer ovo više nije napad na pojedinca, već na profesiju, istakli su nastavnici na skupu.

 Krivična prijava protiv učenika

Kako saznajemo, ovaj učenik je odranije problematičan i više puta je protiv njega pokretan disciplinski postupak u okviru škole. Posle ovog događaja policija je izvršila uviđaj, a iz MUP-a su nam odgovorili da je protiv ovog učenika podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog nasilničkog ponašanja.