Otuda oprezan optimizam u taboru „parnog valjka“ uoči večerašnjeg gostovanja u Bukureštu, mada ima i iskakanja iz „šina“ kao u slučaju brazilskog štopera Fabrisia Dornelasa, ovog leta dovedenog na pozajmicu iz Bregentina.

– Verujem u naš tim i mislim da možemo već u Bukureštu do dobrog rezultata. Očekujem našu pobedu, mada Steaua nije lak rival – baš je optimista momak koji je na debiju protiv Jagodine nagovestio da bi mogao biti fino pojačanje.

– Bilo mi je malo teško na početku utakmice, ali kako je vreme odmicalo tako sam se osećao sve slobodnije i sigurnije. Sada sam sto odsto spreman da pružim svoj maksimum za Partizan. Raduje me i to što vidim da nam je cela zadnja linija na svom mestu, o čemu govore i četiri meča bez primljenog gola. Naš učinak daje sigurnost ostatku ekipe. Kada znaju da je pozadi sve u redu imaju još više vere u sebe i sposobni da daju još više golova.

NJegov parnjak na centralnim pozicijama u zadnjoj liniji, iskusniji Slovenac Gregor Balažic, s više umerenosti i realnosti se izjašnjava o duelima sa prvakom Rumunije, s tim što kao i Dornelas veruje u hepiend na kraju ove balade, koja bi „parnom valjku“ mogla da donese (najmanje) zagarantovano mesto u Ligi Evrope.

– Najbitnije da Partizan prođe dalje posle ove dve utakmice. Bilo bi lepo da budemo bolji i u Bukureštu i u Beogradu, ali ono što se računa i pamti je rezultatski plus na kraju tih 180 minuta. Steaua je naš najteži protivnik od početka sezone, a susreti sa njom pravi trenutak da pokažemo kakva smo ekipa. Kakvi god da su igrači i forma rumunskog prvaka Partizan ove utakmice mora da odigra kao da je preko puta nas najbolji tim na svetu. Na primer, mi iz odbrane bi trebalo da se potrudimo da zadržimo nivo iz prethodnih utakmica i opet sačuvamo mirnu mrežu, ali pre svega da budemo pametni i koncentrisani – upozorava jedan od najstandardnijih u prvoj postavi crno-belih, od kako je prošle zime došao u Humsku 1.

Na istoj „frekvenciji“ je i golman Živko Živković, koji je protiv gruzijske Dile Gori, domaćeg Metalca i Jagodine, zaslugom saigrača, više plandovao nego branio.

– Očekujem da u dve utakmice budemo bolji tim, a nije toliko važno ko će dati gol. Što se mene tiče to može da bude i 30. igrač na listi licenciranih, naš golman Jovan Trnić – podvlači sigurni čuvar mreže Partizana.

Kako god, crno-beli će morati da budu maksimalni, pa i više od toga da bi izbacili klub sa sedam učešća u elitnom kontinentalnom klupskom takmičenju od njegovog formatiranja u Ligu šampiona i sedmostrukog aktera Lige Evrope, čiji su najjači aduti francuski napadač Tade i kvartet rumunskih veznjaka Čipčiju, Stančiju, Popa i Muniru.

Bakali bodri i preti

Kontroverzni vlasnik Steaue Điđi Bakali, poznat po zanimljivim istupima u javnosti, na sve moguće načine pokušava da ohrabri i stimuliše igrače njegovog kluba, kojem je osnivač – vojska Rumunije u sudskom sporu oduzela ime i grb. Prvo je izjavio da će Steaua ne samo izbaciti beogradske crno-bele nego da će sigurno i na proleće igrati Ligu šampiona, a onda dan kasnije zapretio odlaskom iz uprave u slučaju neuspeha, jer nema nameru da troši novac na gubitnike.

Bez publike u Bukureštu

Niti Steaua može da računa na prednost domaćeg terena, tj podršku svojih brojnih navijača, niti Partizan može da se nada invaziji „grobara“ u obližnji Bukurešt. A sve zbog suspenzije velelepnog Nacionalnog stadiona, na kojem slavni rumunski klub igra mečeve, kao kaznene mere Evropske fudbalske federacije za rasističke ispade Steauinih pristalica protiv Dinama iz Kijeva, prošlog decembra.

 

Stadion: Nacionalni u Bukureštu. Kapacitet: 55.600 mesta. Sudija: Kevin Blom (Holandija). STEAUA: Kojokaru, Varela, Činčiju, Stančiju, Papa, Giljermo, Popa, Breveld, Toska, Muniru, Tade. Trener Konstantin Galka. PARTIZAN: Ž. Živković, Vulićević, Balažic, Dornelas, Petrović, Jevtović, Babović, Brašanac, A. Živković, Abubakar, Božinov. Trener Zoran Milinković.